Podle vědců přežijete i bez pití čiré vody. Náhrady ale představují rizika

Nejzdravější formou hydratace je pití čisté vody. I to má však svá rizika. Řada lidí totiž pije nepřiměřeně velké množství vody, jelikož poslouchají rady internetových "odborníků". Potřeba tekutin je přitom podle Státního zdravotního ústavu individuální záležitost, kromě dehydratace tak existuje i riziko nadbytku vody v těle.

"Příznaky nadbytku tekutin jsou časté močení, klidové pocení v normálních teplotních podmínkách, vlhké ruce či nohy, bolestivost bodu vzadu uprostřed lýtka při stisku prstem," uvedl ústav. Nadbytkem tekutin v těle totiž dochází k přetěžování ledvin a srdce.

Podle odborníků je optimální množství vypitých tekutin okolo jednoho a půl litru denně. "Navzdory obecným poučkám existuje jen velmi málo konkrétních výzkumů a důkazů o optimálním množství vody, jaké je třeba vypít," řekl pro deník The Guardian lékař Chris Ritchieson.

[chooze:article;value:502443]

S dosažením tohoto množství mají často problém lidé, kterým čirá voda nechutná. Hydratovat se přitom mohou i jinými nápoji. Vědci přišli v roce 2016 na to, že vypití jednoho litru instantní kávy a piva v úseku čtyř hodin mělo podobné hydratační účinky jako voda. Nejlépe z jejich testu vyšlo mléko.

"Čaj a káva jsou močopudné látky, což znamená, že vás nutí chodit častěji na toaletu. Šumivé nápoje a džusy také zavodní, ale nedoporučujeme lidem jejich pití v příliš vysoké míře kvůli vysokému obsahu cukru, které může vést k dalším zdravotním problémům," dodal Ritchieson.

Problémy pak způsobuje i přílišná konzumace čaje a kávy, jelikož do těla dodáváte s tekutinami i vysoké množství kofeinu. Nevhodná je podle vědců také konzumace velkého množství čerstvě vymačkaných džusů, protože obsahují hodně cukru. "Konzumace příliš velkého množství cukru, a to i z přírodních zdrojů, může mít negativní zdravotní účinky a zvýšit riziko cukrovky a obezity," přidala odbornice na zažívání Nishtha Patelová.

[chooze:article;value:500601]

Pokud vám čistá voda nechutná, ale chcete se vyhnout rizikům spjatým s častou konzumací například příliš sladkých nápojů, je dobré si do vody podle odborníků přidat ovoce. Dalšími vhodnými variantami jsou také okurky nebo dýně.  

V Praze v lednu řádil fantom nápojových automatů. Vykradl jich přes 30:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.