Podmáčené stromy na řadě míst padají. Nebezpečí hrozí i ve městech

Řeka Jihlava v okolí Rantířova. V korytě jsou desítky stromů. Skončily tam poté, co se tam v minulém týdnu prohnala blesková povodeň. "Takhle už to dlouho nebylo," poznamenala tamní chatařka Iva Peňásová.

Chataři se bojí, aby se valení vody neopakovalo. Popadané kmeny mohou znamenat bariéry, kvůli kterým se řeka při deštích může znovu kdykoli vylít ze svých břehů.

[chooze:article;value:535480]

Stromy v korytech řek jsou i podle odborníků velkým rizikem. Povodí Moravy už reaguje. "Je třeba dbát zvýšené opatrnosti při pohybu v oblastech v blízkosti toků," varuje mluvčí Petr Chmelař.

Že je situace opravdu vážná, dokazuje i to, co všechno za poslední dny připlavalo třeba do brněnské přehrady. "Pět set tun splavenin, které jsou z polámaných a popadaných částí stromů," upozornil Chmelař.

A předešlým těžkým mokrým sněhem polámané a nynějšími dešti navíc podemleté stromy jsou velkým strašákem i ve městech. Ohrožují chodce i auta. Třeba v Jihlavě. Musí to tam neprodleně řešit. "Nepůjdou zachránit, musí se skácet," oznámil mluvčí jihlavského magistrátu Radovan Daněk.

[chooze:article;value:535344]

V terénu jsou tak po celém městě celé dřevorubecké čety. Jdou postupně. Nejdříve sídliště, kde je riziko největší. Je to práce na týdny. Škody se podle prvních odhadů mohou jen v Jihlavě vyšplhat do stovek tisíc korun.

Podobně to přitom vypadá na řadě míst republiky a nejde jen o okolí řek a ulice. Třeba ve Zborné podemletý strom srovnal se zemí foliovník na zahradě jednoho z tamních rodinných domků.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.