Podmínky důchodů, dražší jízdné a nový zákoník práce. Říjen přináší velké změny

Předčasné důchody

V rámci důchodové novely se od 1. října mění podmínky předčasných důchodů. Až dosud platilo, že do penze mohl člověk předčasně odejít pět let před dosažením důchodového věku, nově jsou to tři roky. Podmínkou je také doba odvodů 40 let místo dosavadních 35 let. Citelnou změnou je též vyšší krácení předčasných důchodů, tzn. vyplácená částka bude nižší. 

Novela se netýká předčasných důchodů, které už běží, ani těch, které už úřad žadatelům přiznal. Pokud ale někdo o předčasný důchod zažádal například v září a ještě mu nebyl přiznán, vztahují se na něj už nové podmínky. V tomto článku najdete kalkulačku, na které si můžete spočítat výši předčasného důchodu podle novely. 

[chooze:article;value:523450]

​Levnější energie

Někteří dodavatelé energií už dříve oznámili, že od října zlevní své produkty. Například E.ON se rozhodl snížit cenu u elektřiny až o 16 procent pro zákazníky, kteří nemají zafixovanou smlouvu. Innogy od 1. října zlevňuje plyn, a to o 18 % oproti vládnímu stropu. "V letošním roce zlevňujeme plyn už podruhé. Měsíční náklady na vytápění průměrného domu klesnou o skoro sedm set korun," uvedl ředitel maloobchodu innogy David Konvalina. 

Zákoník práce

V září zákonodárným procesem prošla novela zákoníku práce, která přinesla několik důležitých změn. Většina z nich začíná platit od října. Novela například rozšiřuje povinnost zaměstnavatele informovat zaměstnance o obsahu pracovního poměru. Zavedla také pravidla pro home office, s čímž souvisí i stanovení náhrady za práci z domova. Částka činí 4,60 koruny za každou započatou hodinu práce. 

Novela také upravuje dohody o provedení práce a dohody o pracovní činnosti nebo dobu odpočinku, tyto změny ale nabývají účinnosti až 1. ledna příštího roku. 

[chooze:article;value:522156]

Změny ve službách České pošty

Od 1. října začíná platit nový ceník České pošty, který mění některé služby SIPO. Zaslání potvrzení o platbě stojí nově 18 korun místo původních 15 korun. Službu odvolání souhlasu s platbou, která dosud stála 200 korun, se podnik rozhodl zrušit. 

Dražší pivo

Plzeňský Prazdroj už dříve oznámil, že od října zdraží většinu produktů v průměru o necelých šest procent. Nárůst ceny se týká především balených piv, zvýší se ale i u čepovaných nápojů. 

Schvalování konsolidačního balíčku

V září poslanci jednali o sporném a ostře sledovaném konsolidačním balíčku, dosavadní schůze ale zatím nikam nevedly a závěrečná debata má v Poslanecké sněmovně proběhnout 11. října. Hlasovat mají zákonodárci o finální podobě předlohy úsporného balíčku. 

[chooze:article;value:523981]

​Konec ochucenému tabáku

Novela zákona o veřejném zdraví, která reaguje na unijní legislativu, přinese v říjnu zákaz prodeje ochucených zahřívaných tabákových výrobků. V platnost vstupuje 23. října a neuznává žádné výjimky. Výrobci i dovozci jsou podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) povinní do 22. října stáhnout všechny tyto výrobky z trhu. 

Nové jméno pro Koněvovu ulici

Koněvova ulice na Žižkově už je minulostí. Od 1. října nese nově název Hartigova. Změnu schválilo vedení Prahy 3 už v červnu v reakci na ruskou agresi na Ukrajině. Obyvatelé si mohou bezplatně vyměnit občanské průkazy do konce března příštího roku. "Udělali jsme na radnici maximum, aby byl úkon co nejjednodušší, tedy bez čekání a bez poplatků," vysvětlil starosta Prahy 3 Michal Vronský (TOP 09). 

[chooze:article;value:509801]

Dražší jízdné

V Mostě a Litvínově na severu Čech si cestující v MHD připlatí za jízdné. Týká se to zejména jednotlivých jízdenek, které zdraží zhruba o 20 procent, a za základní jízdné tak lidé budou platit 25 korun. "Časové jízdné zdražuje jen o několik procent, roční vůbec," doplňuje Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova. 

Startuje NHL 

Desátého října startuje nová sezóna NHL, jedná se už o 107. ročník. Televize Nova bude zápasy vysílat na Nova Sport a na Voyo. Sezóna potrvá až do 18. dubna. 

Registrace ukrajinských aut

Od 1. října se spouští registr ukrajinských aut provozovaných na území Česka. Registrace je zatím dobrovolná, povinná bude až od 1. ledna příštího roku pod hrozbou pokuty ve výši až 30 tisíc korun. 

Od ledna porostou důchody. Podívejte se na tiskovou konferenci ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) ze začátku září: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.