Podmínky pro zaměstnance se brzy změní. Doplatí na to hlavně brigádníci

Největší změnou je povinnost evidovat do registru pojištěnců ČSSZ všechny zaměstnance pracující na DPP. Dosud přitom platilo, že zaměstnavatelé museli evidovat pouze zaměstnance, jejichž měsíční příjem přesáhl hranici 10 tisíc korun. 

"S účinností od 1. července musejí zaměstnavatelé evidovat všechny zaměstnance, kteří pro ně pracují na základě dohody o provedení práce. Přihlásit všechny stávající zaměstnance na DPP musejí do 20. srpna 2024," uvádí ČSSZ. Do konce roku ale platí, že zaměstnanci pracující na DPP se nemocenského a důchodového pojištění účastní pouze v měsících, kdy jejich příjmy přesáhnou 10 tisíc korun.

Zaměstnavatelé mohou využít standardní formulář stránkách ČSSZ. Od 1. srpna budou moci využít i nový formulář pro hlášení příjmů.

[chooze:article;value:554201]

Do 31. července se dále musí nově registrovat i zaměstnavatelé, kteří doposud zaměstnávali pouze nepojištěné zaměstnance na DPP.

Poslední změnou je povinnost elektronicky hlásit všechny zaměstnance na DPP a výši jejich příjmu, a to do 20. dne následujícího měsíce. Zaměstnavatelé to musí poprvé udělat za měsíc červenec. Hlášení tak musí vyplnit mezi 1. a 20. srpnem.

O novinkách úřad v těchto dnech informuje všechny registrované zaměstnavatele i dopisem do jejich datových schránek. Další změny se plánují za začátek příštího roku.

V září chceme úředníkům zvednou platy, oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Šéf odborářů Josef Středula určil o kolik. Podívejte se na reportáž TV Nova ze začátku června:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.