Podnikatelé se vrhli na drahá auta. Kvůli odpočtu daně kupují i malé náklaďáky

Prodejci luxusních vozidel zažili koncem roku skutečné šílenství. Firmy nakupovaly nejdražší auta v republice jako housky v krámě. Porsche, Ferrari, Lamborghini – po naleštěných supersportech se jen zaprášilo.

 "Na poslední chvíli se snažíme odbavit každého, i když ta auta nejsou," říká prodejce prémiových vozů z Prahy Radek Gelety.

Koupit luxusní žihadlo do firemní flotily byl asi nejjednodušší způsob, jak ušetřit pár milionů na daních. Například Lamborghini Huracán stojí sedm milionů bez DPH, jen v Brně se jich letos prodalo 20. Není ale jasné, kolik z nich si koupili milovníci benzínových desetiválců, a kolik skončí někde ve firemní garáži pod plachtou. "Všechno to byly firmy kvůli odpočtu DPH," upřesňuje prodejce vozů v Brně Ondřej Antoš.

[chooze:article;value:529995]

​Z ceny vozu si mohou odečíst 21% DPH a dále si sníží daň z příjmu, která dělá 19 %. To jsou zhruba tři miliony na drahém voze. Není divu, že firmy hledají legální kličky, jak odpisy dál využívat. Někteří si vozidla zkoušejí registrovat raději v zahraničí.

Jednodušší je podle poradců změna účetního období. Zjednodušeně řešeno, firmy si mohou spojit rok 2023 a 2024. "Díky tomu se vás ta úprava nedotkne, ta se týká až období, které započne 2024," uvádí daňový poradce, společnost Bredford Consulting Jan Bonaventura.

Firmy si také místo luxusního sporťáku mohou koupit malé nákladní vozidlo, třeba upravené SUV, na které nové omezení neplatí.  "Prodáváme ho za osm milionů bez DPH, je to osmiválec biturbo a teď má 800 koní," říká prodejce.

Do kategorie N1, kterou lze bez omezení odepisovat z daní, spadají i obytné vozy, jejichž cena často dosahuje desítek milionů korun. Pokud majitel firmy často podniká služební cesty, snadno si takovou koupi obhájí i při kontrole finančního úřadu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.