Podniky jsou kvůli drahým energiím v krizi. Pomoc nebude stačit, míní majitelé

Problém s rostoucími cenami energií se dotýká i výroby skla a porcelánu. České kulturní dědictví s dlouholetou tradicí nyní prochází krizí. Například porcelánka Thun musela kvůli drahým energiím ukončit výrobu ve svém nejstarším provozu v Klášterci nad Ohří. 

"Když vezmeme, že jsme v roce 2022 platili za plyn 550 korun zhruba se všemi poplatky, tak letos platíme 1 500 korun a příští rok podle toho, co vyhlásil Energetický regulační úřad (ERÚ), to bude 1 750. A elektřina je proti loňsku na dvojnásobku, takže jsou to strašné nárůsty v milionech korun," shrnuje problémy ředitel porcelánky Thun Vlastimil Argman. V jejich továrně jedou nepřetržitě tři pece. Jedna z nich je vyhřátá na 1 400 stupňů. 

"Nikdo nám nepomohl. Ani kraj ani stát, nikdo. My si poradíme sami. Byli jsme v Senátu, byli jsme orodovat všude. Nikde jsme neuspěli. O to víc mě to mrzí, že jsme všichni od téhle vlády čekali, že se k nám, k průmyslu, postaví čelem," stěžuje si Argman. 

[chooze:article;value:532922]

​Přestože vláda ve středu oznámila podporu energeticky náročných podniků, podle podnikatelů není dostatečná a týká se pouze elektřiny. Například Thun za elektřinu zaplatí místo původních čtyř milionů korun stále o 3,5 milionu korun více než letos. "Potřebovali bychom stabilní cenu, která by nám samozřejmě umožňovala nasmlouvat zakázky na nějaké delší období za fixní ceny," domnívá se ředitel porcelánky. 

Kvůli vysokým cenám energií musí po 230 letech ukončit výrobu ručně vyráběného skla i sklárna v Květné. "Dva roky jsem všem psal, volal, prosil, aby něco udělali s těmi cenami. Já chci jenom to, aby stály ty energie jako v okolních státech. Potkáváme se se sklárnami z Maďarska, ze Slovenska, z Polska, z Německa a z Rakouska na jednom trhu a my jsme nejdražší," říká ředitel Marek Mikláš. V meziročním srovnání pro roky 2021 a 2022 se ceny energií sklárně navýšily o 14 milionů korun. 

[chooze:article;value:532477]

​Odborníkům na oznámené vládní podpoře vadí, že nedává smysl. "Je to nesystémové opatření, je to drahé opatření a rozhodně není cílené, jak tvrdí vláda. Je to opět plošné a relativně drahé opatření," sdělil ekonom a poradce prezidenta David Marek ze společnosti Deloitte. Dotovat velké podniky podle něj jen oddaluje problém.

"Tyto dotace jenom oddalují nevyhnutelné. Donekonečna to nebude moci brát na svá bedra stát. Je třeba pracovat s tím, aby si na to firmy zvykly. Respektive designovat tu pomoc jiným způsobem. Musíme se připravit na to, že ceny energií budou spíše stoupat. Nemůže to donekonečna brát na sebe stát, protože v posledku se to vrací zpět na nás jako daňové poplatníky," doplnil v rozhovoru pro TV Nova. 

Za ceny potravin mohou dvě věci, tvrdí Výborný. Drahé energie jsou prý výmluvy (12/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.