Podpora Česka je pro USA důležitá, proto je Fiala pozvaný, řekla komentátorka

Vždycky, když některý premiér nebo prezident jede na návštěvu do Bílého domu, tak je to významné, připomněla Zlámalová. "Spojené státy jsou a čím dál více budou klíčovým hráčem světové politiky. A hlavně pro nás jsou naprosto klíčovým garantem bezpečí, protože jsou opravdu pivotem Severoatlantické aliance. Je to nejvýznamnější návštěva, kterou vůbec může český politik absolvovat," shrnula Zlámalová.

Z českých premiérů do Bílého domu zamířili sociální demokrat Vladimír Špidla, předseda ANO Andrej Babiš a nyní Petr Fiala. Jak upozornila Zlámalová, pozvání do sídla amerického prezidenta nepřichází jen tak.

"Vždycky musíte nějakým způsobem upoutat zájem druhé strany, a musíte taky trošku něco předvést a mít nějaké výsledky. Myslím, že i Česká republika, pokud jde například o financování a dodávky zbraní na Ukrajinu, což je opravdu osobní práce Tomáše Pojara, který tam jako klíčový člen delegace přijel s panem premiérem Fialou, tak určitě ve Spojených státech dělá dojem," řekla Zlámalová.

[chooze:article;value:550992]

​Podle Zlámalové ale zřejmě z jednání v Bílém domě nevzejdou konkrétní opatření: "Pro Evropu je velmi nebezpečné, že se tady po Ukrajině rozhořel další konflikt na Blízkém východě, a nedej bože, kdyby se začalo něco dít i kolem Tchaj-wanu, protože Amerika těch priorit nemůže mít moc a Evropa by v té chvíli byla poslední. Česká republika patří k těm malým evropským zemím, které velmi výrazně podporují Izrael, čili z toho si myslím, že je to asi jeden z důvodů, proč pan premiér Fiala dostal to pozvání do Bílého domu."

Součástí české delegace do USA jsou i zástupci českých tajných služeb, a to včetně ředitele BIS Michala Koudelky. Ti se mají setkat se zástupci CIA. Návštěva premiéra v USA je naplánovaná na pondělí a úterý.

Podívejte se na záznam tiskové konference:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.