Podpora ze strany manažera je naprosto zásadní. Buďte vidět a slyšet

Být vidět a slyšet značí, že je třeba si uvědomit, nakolik je slyšet hlas žen a mužů, kterým jde o hlas žen i o posilování rovných příležitostí a diverzity. Zároveň si je potřeba uvědomit, že když nejsou viditelné ženy v různých profesních rolích, nejsou viditelné ani jejich zkušenosti, názory a témata, která mají potenciál rozvíjet celou společnost. 

Jak ale svou viditelnost a hlas systematicky posilovat a neodmítat příležitosti? Jakou roli v tom hraje mentoring, odvaha a důvěra? A jak se o viditelnost a hlas žen starají firmy a proč je to dobré? Přinášíme příklad v mini rozhovoru s Ozge Hatiboglu, Managing Director European Export ve společnosti Mondelēz, která je generálním partnerem.

[chooze:article;value:495427]

​Co mají společného finanční analytička marketingových služeb v USA, auditorka v továrně na výrobu kávy v Itálii, seniorní manažerka komerčních financí ve Švýcarsku a ředitelka pro evropský export? Všechny tyto profese spojuje jediné jméno – Ozge Hatiboglu – žena, která za téměř 16 let ve společnosti Mondelēz International vystřídala neuvěřitelných 11 pozic ve čtyřech různých státech. Nikdy se nebála postavit výzvám a převzít odpovědnost za svůj život a kariéru.

Jak říká sama Ozge: "Nikdy jsem neplánovala na dlouhé roky dopředu, do nových věcí jsem od začátku šla s tím, že všechny zkušenosti a znalosti, které získám, se mi mohou v životě hodit." Je to jenom na rok… Vše začalo v předposledním ročníku na univerzitě v jejím rodném Turecku, kdy se rozhodla podat přihlášku do ročního work & study programu ISIC na Novém Zélandu.

Říkala si, asi mě nevezmou, ale pokud se nepřihlásím, tak to nikdy nezjistím. A tímhle krédem, nebo chcete-li pravidlem, se Ozge řídí celý život. Je v pořádku o sobě pochybovat, ne vždy člověk dopředu ví, co ho může potkat, s čím bude muset bojovat, ale musí mít odvahu to zkusit a ochotu pracovat, jak nejlépe dovede.

[chooze:article;value:493806]

Když máš štěstí a tvůj nadřízený je zároveň tvým mentorem

Ozge přiznává, že za to, kde dnes profesně je, vděčí hlavně svým manažerům ve společnosti Mondelēz. Sama sebe vnímá jako člověka pracovitého a motivovaného uspět. Zároveň ale přiznává, že si nikdy nedokázala představit, že by ve své kariéře mohla dojít až tak daleko. Byli to její manažeři, kteří v ní věřili, podporovali ji a poskytovali jí během jejího profesního růstu zpětnou vazbu.

Ona se snažila být vždy názorům a připomínkám svých kolegů maximálně otevřená a vše, co se jí v životě přihodí, se snaží pokorně přijímat jako další užitečnou lekci. Ostatně díky téhle otevřenosti a ochotě důvěřovat názoru svých manažerů/mentorů souhlasila s tím, že po dokončení studií v Turecku odjede pracovat do USA jako finanční analytička. A potom do Švýcarska, Itálie, na Slovensko...

[chooze:gallery;value:30871]

​Další témata a vystupující Equal Pay Day 2023:

Upskilling. Jak zvýšit svoji cenu na trhu práce? Lenka Axlerová (Microsoft)

Jak kreativně budovat kreativní kariéru? Iva Welker, Managing Director VMLY&R

Za každou úspěšnou dcerou stojí matka, co jí úspěch přeje. Sára Kousková, profesionální golfistka, a Lenka Kousková

Opravdu si myslíš, že na to mám?

Někdy se nevěřícně ptala svých nadřízených: Opravdu si myslíš, že na to mám? Jak víš, že to zvládnu, když já sama si nejsem vůbec jistá? A jak Ozge s humorem říká: 'no, a nakonec se vždycky ukázalo, že to zvládnu!' Zároveň dodává, že to nejpodstatnější, co si odnesla pro život a co by ráda předala i svým mladším kolegyním a kolegům, je, aby věděli, že pochybnosti o svých schopnostech a znalostech, frustrace z počátečního neúspěchu jsou v pořádku. Strachy a nejistota ale nesmí bránit člověku naplno pracovat a dát do toho maximum. 

Máš jejich důvěru, tak dokaž, že si ji zasloužíš

Ozge připouští, že s postupujícími léty ve společnosti a s vyššími posty, které postupně zastávala, rostlo i vědomí určité odpovědnosti. Říkala si, najímají tě proto, co jsi dokázala, jaká jsi, pro vlastnosti a silné stránky, které máš. Věří tvému potenciálu a je na tobě, abys jim dokázala, že na to máš, že nové výzvy zvládneš a dostojíš své pověsti, kterou sis vybudovala.

[chooze:article;value:491341]

​Ostatně s tímhle vědomím a díky téhle "zaťatosti" zvládla překonat i zatím tu největší výzvu ve svém životě: práci na pozici auditorky v továrně na výrobu kávy v Itálii. Tedy přesun na zcela novou pozici do cizí země, kde nikoho neznala a neovládala ani místní jazyk. První měsíce byly opravdu krušné, bez italštiny obtížně zjišťovala, co nová práce obnáší, nemohla se zeptat svých kolegů, kteří hovořili jen lámanou angličtinou, chybělo jí sociální zázemí. Ale nevzdala se, řekla si: 'nikdo není dokonalý a já jsem ochotná se učit'. A to zafungovalo, protože lidé jsou ochotni pomoci, když vidí, že člověk pracuje a snaží se o maximální výkon.

Tři rady na závěr

Na závěr má Ozge tří rady pro ostatní. Za prvé: Svou kariéru máte ve svých rukou, nikdo jiný ji za vás nevyřeší. Musíte být připraveni vystoupit ze své komfortní zóny a mít vůli a ochotu se učit. Druhá rada: Nepočítejte s tím, že vám ostatní řeknou, co máte chtít. To si musíte určit vy sama. Dobré je začít třeba s tím, co určitě nechcete. A třetí: Váš šéf je váš partner, ale není vědma. Mluvte s ním – s ní o tom, co vás v práci baví a co ne. Co byste chtěla dělat víc a co naopak méně. Musíte být vidět a slyšet!

Přijďte se inspirovat dalšími úspěšnými ženami, propojit své kontakty a podpořit téma rovných příležitostí v ČR. Vstupenky na konferenci jsou v prodeji.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.