Podvodníci číhali před bankou na seniory. Některým obětem je přes 90 let

Uživatelské brožury, webové stránky, věrnostní karty a kanceláře se zaměstnanci. Obvinění měli vše promyšlené a propracované, důvěřiví senioři, na které se zaměřovali, mohli podvod jen těžko prokouknout, některým je totiž přes 90 let. Scénář byl často podobný. Vše začalo u společnosti s názvem Celostátní česká služba pro lidi nad 50 let.

Ta nabízela mnohdy nemohoucím seniorům nejrůznější služby za výhodný poplatek, šlo například o zahradnické práce, stěhovací služby nebo opravy domácích spotřebičů. Jakmile si obvinění získali jejich důvěru, přišla podle policie nabídka výhodných investic přes spletenec firem. 

"Fungovalo to asi rok, chodily mi pravidelně úroky z té půjčky, potom to skončilo. Začala jsem tam volat, telefon byl ale nedostupný, nic se nedělo. Šla jsem tedy na policii, kde už všechno věděli," říká podvedená důchodkyně, která takto přišla o půl milionu korun.

[chooze:article;value:537890]

​Firmy, které se měly věnovat těmto praktikám, měly kanceláře na mnoha místech v Česku, například v Brně, Praze nebo Olomouci. Jedna z kanceláří byla i ve Zlíně na náměstí. Hned vedle sídlí pobočka stavební spořitelny, v tomto případě se obvinění a jejich zaměstnanci neštítili čekat na seniory přímo před vchodem do budovy. 

"Potkala jsem mladého muže, který tak říkajíc možná číhal na lidi, kteří vycházeli z peněžního ústavu, a velmi ochotně mi nabídl možnost využít peníze. Prý bych měla i doklad o tom, že jakékoliv problémy uvedené v brožuře budou řešit za mě. Vypadalo to ideálně, a tak jsem na to kývla," popisuje žena.

Někteří lidé si, naštěstí pro ně, spletli dveře podvodné kanceláře s dveřmi stavební spořitelny. Finanční poradci si jejich příběh vyslechli a před podezřelou nabídkou je varovali. "Nejmladšímu z těch lidí bylo tak 65 let, jinak jim bylo všem 60, 70, 80, 90 let, chodili o holích, nemohli ani vyjít do patra. Když jsem se ptala, proč přišli, řekli, že jim chtějí dát nějaké slevy," objasňuje Eva Mikulášková, manažerka pobočky stavební spořitelny.

[chooze:article;value:531884]

"Skutečný počet poškozených je větší, než se myslelo, mělo by se to pohybovat kolem 1 300 a škoda je kolem 300 milionů," říká advokát Filip Svoboda z advokátní kanceláře Petráš Rezek.​

Čtyři lidé v kauze čelí obvinění z podvodu a hrozí jim až deset let vězení. Většinovým vlastníkem holdingu má být bývalý fotbalista Zbrojovky Brno. Policisté se ale k případu zatím odmítají blíže vyjádřit. "V tuto chvíli můžeme pouze sdělit, že se případem zabýváme, věc je v procesním stadiu vyšetřování," řekl pouze mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. 

Podle policie se dosud všichni podvedení nepřihlásili. Oběti se prý často stydí, že naletěli, a na policii jít nechtějí. Odborníci radí se v takovém případě nejprve svěřit rodině nebo přátelům, kteří by mohli pomoct, a to jak s řešením situace, tak i psychicky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.