Podvodníci mají nový trik. Lidi okrádají s pomocí aktivačních kódů

Vše začíná SMS zprávou, ve které se podvodníci vydávají například za pracovníka pojišťovny nebo České správy sociálního zabezpečení. Slibují nárok na vyplacení sociálních dávek nebo pojištění.

"Klienti jsou vyzváni ke kliknutí na přiložený link a následně k tomu, aby zadali přihlašovací údaje, hesla a PIN kódy ke svému internetovému bankovnictví. Vzápětí dostávají telefonát od podvodníka, který jim oznamuje, že jejich internetové bankovnictví bylo napadeno a že jedinou šancí, jak zabránit, aby z jejich účtu podvodníci ukradli peníze, je přesunutí se k bankomatu a vyzvednutí aktivačního kódu, který následně sdělili tomu falešnému pracovníkovi banky," popsal trik podvodníků mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Zadáním aktivačního kódu klient své peníze nezachrání. Naopak tím předá podvodníkovi přístup k účtu. "Měsíčně evidujeme desítky klientů, kteří bohužel podvodníkům sdělí ten aktivační kód. Celkové škody se od září pohybují zhruba okolo jednoho milionu korun," dodal Hrubý.

[chooze:article;value:528309]

Mezi instituce, jejichž jménem podvodníci vystupují, patří také Všeobecná zdravotní pojišťovna. "VZP skutečně v posledních třech týdnech eviduje podvodné SMSky, které jsou rozesílány nejen našim klientům. Většinou lákají k nějaké finanční výplatě, k nějakému benefitu a odkazují na falešné webové stránky," upozornila mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Česká správa sociálního zabezpečení rozhodně odmítá, že by tímto způsobem s klienty komunikovala, a také varuje před falešným odkazem. "Nejedná se o oficiální stránky ČSSZ, ale o podvod se záměrem vylákat z lidí citlivé údaje, včetně údajů o bankovních účtech," varovala mluvčí ČSSZ Tereza Koukolová.

Odborníci doporučují za žádných okolností neklikat na podezřelé odkazy a v případě jakýchkoli pochybností kontaktovat dotyčný úřad, od něhož přišel mail nebo SMS, a svou banku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.