Podvodníci měli připravit lidi o více než 2 miliardy. Hrozí jim 10 let za mřížemi

"Podle našich závěrů měla obviněná obchodní společnost nabízet široké veřejnosti investice do produktů fondu "WCA INTERNATIONAL" a jejich prostřednictvím pak zhodnocování vkladů investováním do měnových párů, světových indexů (DJIA, S&P, DAX, FTSE), komodit, cenných kovů a obligací významných společností či startupů a technologických nebo výrobních projektů," řekl policejní mluvčí Jaroslav Ibehej.

Trestnímu stíhání předcházelo rozsáhlé prověřování kriminalistů z NCOZ, kteří například vyhodnocovali desítky tisíc bankovek a jiných informací. "Organizátor této trestné činnosti nevykonával investiční činnost v rozsahu, který by mohl přinést zhodnocení vkladů deklarovaných klientům," informoval Ibehej.

[chooze:article;value:544138]

"Naopak značnou část vkladů měl použít pro svoji osobní potřebu, například k nákupu nemovitosti ve Spojených arabských emirátech, luxusních vozidel, motorového člunu, stříbrných slitků, telefonů a dále k hrazení provozních nákladů obchodních společností, které ovládal," pokračoval mluvčí.

Organizátor trestné činnosti měl podle policie také vyplácet nadstandartní odměny finančním zprostředkovatelům, kteří investory do společnosti doporučili. Obviněná fyzická osoba se měla podle kriminalistů snažit o to, aby se celý systém fungoval co nejdéle. "Uvedená činnost nesla dle našich závěrů znaky tzv. Ponziho schématu," prozradil mluvčí.

Kriminalisté následně obvinili jednu fyzickou a jednu právnickou osobu z pokračujícího trestného činu podvod. "Jednáním obviněných měla být nejméně 6 tisícům poškozených způsobena škoda přesahující 2,1 miliardy Kč," uvedl mluvčí.

[chooze:article;value:544397]

Případem se zabývá Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. "V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněné fyzické osobě trest odnětí svobody až na 10 let. Její trestní stíhání probíhá na svobodě," uzavřel Ibehej.

Kriminalisté z NCOZ apelují na občany, aby byli v souvislosti s investicemi finančních prostředků do produktů, které slibují neobvykle vysoké zhodnocení, obezřetní a ostražití.

Policisté dopadli podezřelého z přepadení benzinky. Hrozí mu až 10 let:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.