Podvodníci nabízeli falešné zlato. Majitelka obchodu je převezla

Údajně 14karátový zlatý řetízek nabídla k prodeji ve zlatnictví v Ostravě mladá anglicky hovořící cizinka. "Donesla to s tvrzením, že je to zlatý řetízek, který dostala od nějakého příbuzného," řekla televizi Nova majitelka zlatnictví Moje zlato. Cizinka za něj dostala 22 tisíc korun.

Majitelka zlatnictví ale měla podezření, že naletěla. Řetízek byl podle ní jen pozlacený a zlato mělo být jen na povrchu. O den později se v obchodě objevil další cizinec s velmi podobným šperkem. Aby si svou teorii o falešném zlatě potvrdila, dala mu za řetízek 27 tisíc korun. "Udělali jsme všechny destruktivní zkoušky a zjistili jsme, že se jedná o sofistikovaný pokus o podvod," uvedla majitelka zlatnictví.

[chooze:article;value:529477]

​Po týdnu přišel do obchodu další cizinec a zase nabízel údajně 14karátové zlato. Majitelka zlatnictví mu řekla, že u sebe nemá dost peněz, aby mu za zboží zaplatila. Muž netušil, že jde o léčku. Když o den později přišel pro peníze, čekali už na něj kriminalisté

"Přímo při obchodování policisté zadrželi jednoho muže a další dva cizince, kteří na tohoto právě čekali v autě," řekla televizi Nova policejní mluvčí Eva Michalíková.

Dva muže ve věku 23 a 37 let a 25letou ženu původem ze Srbska policisté zadrželi a obvinili z podvodu. Hrozí jim až dva roky vězení. "Ke svému jednání se všichni doznali," uvedla Michalíková. Navíc policistům řekli, že falešné zlato měli prodat také v dalším zlatnictví v Ostravě.

Pravost zlata si každý může poměrně snadno ověřit magnetem. Zlato totiž na něj nereaguje. Naopak falešné zlato magnet přitahuje, protože jde o jiný druh kovu. Majitelé zlatnictví ale doporučují nechat si pravost zlata ověřit profesionálními přístroji, které většina z nich má ve svých prodejnách.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.