Podvodníci používají nejrůznější triky. Na tohle si dejte pozor. PŘEHLED

Smishing

"Zahrnuje to podvodné SMS zprávy, které obsahují například link na falešnou stránku internetových obchodů, kde je vyžadováno zadání citlivých údajů," upozornil Bezpečnostní expert T-Mobilu Jakub Ludvík.

Podvodníci se ve zprávách vydávají za známé společnosti a instituce, které lidé znají. Třeba za Českou poštu nebo státní správu. "V takovém případě je nutné říci, aby lidé nevyplňovali do těchto neověřených odkazů své údaje o svém bankovním účtu, přístupové údaje k němu i údaje o svých platebních kartách," uvedl policejní mluvčí Miroslav Šupík.

Vishing

Tady už se podvodníci neštítí kontaktovat vás osobně. "Taktika pachatelů v tomto případě spočívá v tom, že rychle pokládají otázky a pokládají je tím způsobem, že na ně ten dotyčný nemá moc času přemýšlet," sdělil Šupík.

[chooze:article;value:493686]

Podvodníci převážně vystupují jako bankéři nebo policisté, kteří tvrdí, že váš účet je v ohrožení. Opět od vás vyžadují údaje, pomocí kterých by se mohli dostat k vašim penězům.

Spoofing

"Spoofing je, řekl bych, jedna z nejzákeřnějších forem útoku," řekl Ludvík. "Pachatelé si v rámci tohoto podvodu přes software dokáží skrýt své skutečné telefonní číslo a vydávat ho za telefonní číslo, které si libovolně vyberou," doplnil. Což může být třeba číslo vaší banky. Nebo číslo, které ani neexistuje. 

Vytáčení

Něco podobného využívají neznámí útočníci, kteří řemeslníkům v Praze zahlcují pohotovostní linky, aby se jim zákazníci nemohli dovolat. Denně je takových telefonátů až 2 000.

[chooze:article;value:492621]

"Tomu se říká call flaming neboli záplava volání. Vy si v zahraničí můžete pronajmout službu, která za pár korun vygeneruje 100 tisíc hovorů," vysvětlil IT odborník Miloslav Lujka. "Desítky instalatérských firem to během měsíce postihlo a hodně lidí teď prostě neví, co bude dál," řekl poškozený instalatér.

Volání těchto systémů se přitom také skrývá za jiným číslem. Když pak řemeslník volá nazpátek, pravý majitel čísla netuší, oč běží. "Dá se proti tomu bojovat. Nejdůležitější je obrátit se na svého operátora," poradil Lujka. "My se v současné době snažíme, připravujeme a velice intenzivně pracujeme na bezpečnostním opatření," avizoval Ludvík.

Pokud jste kvůli telefonickým podvodníkům přišli o peníze, obraťte se co nejrychleji na policii a také na svou banku.

Problematiku spoofingu řeší telekomunikační úřad intenzivně, řekla mluvčí Tereza Meravá:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.