Podvodníci se vydávají za bezpečnostní úřad. Z lidí už vylákali stovky tisíc

V tomto týdnu zaznamenal NÚKIB opět několik oznámení od lidí, kteří čelili podvodným telefonátům. Při nich se pachatelé mimo jiné zaštiťují jmény zaměstnanců úřadu. Ty získali pravděpodobně z veřejně dostupných zdrojů.

Právě tímto způsobem se podle odborníků snaží dodat situaci na vážnosti a důvěryhodnosti. "Konkrétně v jednom z případů se takto povedlo vylákat z oběti více než půl milionu korun," uvedla na webu mluvčí NÚKIB Eva Rajlichová.

[chooze:article;value:517915]

Útočníci využívají dva scénáře. Buď napodobují reálná telefonní čísla NÚKIB a vydávají se za zaměstnance úřadu, nebo se představují jako pracovníci bankovních institucí. Volají proto z čísel podobných centrálním linkám bankovních domů a na zaměstnance bezpečnostního úřadu se pouze odkazují.

V obou případech se pak podvodníci snaží pod časovým nátlakem přesvědčit lidi, že kvůli různým hrozbám je potřeba převést finance z jejich bankovního účtu na "rezervní či záložní účet".

Právě nátlaku by ale lidé neměli podléhat. "Hovor ukončete a navštivte osobně pobočku vaší banky nebo oficiální webové stránky daného úřadu či instituce. Vyhledejte v kontaktech oficiální telefonní číslo, zavolejte na něj a ověřte si, zda vám volal skutečně zaměstnanec úřadu či instituce. Následně se spojte se svou bankou a také Policií ČR," radí Rajlichová.

Pachatelé totiž už běžně dokáží napodobit jakákoliv telefonní čísla, tedy i ta oficiální. Lidem se může zdát, že příchozí hovor je skutečně od daného úřadu nebo instituce. Nemusí však tomu ale tak skutečně být.

Žena naletěla podvodníkovi s kryptoměnami a přišla o miliony. Více se dozvíte v následující reportáži (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.