Podvodníci se vydávají za Úřad vlády. Z lidí lákají informace o bankovním účtu

Stránky se sice tváří jako oficiální web, ve skutečnosti ale za jejich provozem stojí podvodníci. Před takovými weby varovaly hned dvě české instituce – Úřad vlády ČR a Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Podvodníci lákají klienty k návštěvě podvodných webů. Nejčastěji se tak dopouští formou SMS zpráv. "Odesílatel SMS zpráv se vydává za Úřad vlády ČR a spoléhá na důvěřivost příjemců," vysvětlila instituce. Ke stejné praktice se podvodníci uchylují i v případě ČSSZ.

Na podvodných stránkách jsou pak lidé obvykle vyzváni k využití různých služeb. V případě ČSSZ jde například o službu "Informace o druhu a výši vyplacených dávek nemocenského pojištění ihned na váš osobní účet". A právě údaje o osobním účtu jsou tím, po čem podvodníci jdou nejvíce.

[chooze:article;value:492238]

​"Jedná se o podvod, v jehož důsledku může dojít ke krádeži citlivých přihlašovacích údajů," varovala ČSSZ. To může vést k odcizení peněz na bankovních účtech. Ani jedna z institucí zprávy tohoto typu totiž nerozesílá.

"Pokud obdržíte podobnou SMS zprávu, je zapotřebí být obezřetný a v žádném případě nezadávat jakékoli osobní údaje, které by mohl podvodník zneužít, na weby, u nichž si nejste jistí jejich původem," vyzývá Úřad vlády.

Podobným útokům ale nedávno čelilo i ministerstvo práce a sociálních věcí, kde podvodníci lákali na on-line žádost o příspěvek na bydlení. I v tomto případě podvodníci cílili na lidi pomocí SMS zpráv, ve kterých nabízeli formuláře k vyplnění této žádosti a uživatele nabádali, aby se přihlásili skrze svou bankovní identitu.

Pozor na falešné bankéře! Podvodníci z lidí v Česku už vylákali desítky milionů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.