Podvodníci zneužili zubří mládě v zoo. Falešná výhra vás může vyjít draho

S internetovými podvodníky se roztrhl pytel, v bezpečí před nimi ve virtuálním prostoru není nikdo a nikde. Nově teď zneužili soutěž, kterou v těchto dnech pořádá táborská zoologická zahrada. Nedávno se tam narodilo zubří mládě, které zatím ještě nemá jméno. Zoo jej vybere z návrhů v komentářích na facebooku, výherce dostane zdarma VIP rodinnou vstupenku a také knihu. 

Ačkoliv zoo avizovala, že soutěž trvá do neděle, mnozí z komentujících se už dozvěděli o své výhře. Tedy domnělé. Pod příspěvkem je totiž oslovili šmejdové prostřednictvím falešných profilů, které jsou vydávány za táborskou zoo. První červenou vlajkou je styl psaní, který značí strojový překlad (viz foto). Pro ty, kteří ale výhře uvěří a vyplní "registraci" po rozkliknutí přiloženého odkazu, může mít podvod nepříjemnou dohru. 

​"Ve zprávě byl odkaz na externí web, kde měli údajní výherci soutěže vyplnit své údaje včetně těch zneužitelných," upozorňuje ředitel ZOO Tábor Evžen Korec a varuje lidi, ať rozhodně nikam své osobní údaje nevyplňují. Podvodníci po soutěžících vyžadují i přístup k platební kartě, čímž by je mohli připravit o úspory. 

Zoo opakuje, že výherce soutěže bude známý až v neděli, kdy na svém oficiálním profilu zveřejní vybrané jméno pro malého zubra. "Po výherci pak nebudeme chtít nic jiného než jméno a e-mailovou adresu, prostřednictvím které se domluvíme na předání výhry. Tu si výherci vyzvednou osobně v naší zoo," vysvětlil Korec. 

[chooze:article;value:509131]

​Zoo nyní spolupracuje s právníky a zvažuje podání trestního oznámení kvůli pokusu o podvod a zneužití dobrého jména. Všechny soutěžící zároveň obepsala s varováním. 

Falešné profily vydávající se za táborskou zoo mezitím na facebooku dál existují. Podstatně dál ale zašli podvodníci, kteří se vydávají za pražskou zoo. Stránka, která je na první pohled k nerozeznání od té pravé, má již několik tisíc sledujících a pořádá falešné soutěže, kterých se účastní stovky až tisíce lidí. Postup je stejný. V domnění, že vyhráli, lidé vyplňují do formulářů své osobní údaje, včetně těch platebních. 

"Bohužel, falešná stránka na facebooku stále existuje a vyhlašuje nové soutěže. Celou situaci řeším s policií a varujeme vás zejména před zapojením do akcí, které tato stránka inzeruje," varovala minulý týden Zoo Praha. 

Z děčínské zoo utekli makakové. Podívejte se, jak vypadal jejich odchyt:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.