Podvodník za sedm let ošálil přes 150 lidí. Lákal je na výhodné investice

Se svými údajnými podvody měl začít už v roce 2016 ve svých 25 letech. Podle těch, kteří mu naletěli, měl působit seriózně a mít dobré komunikační schopnosti. Jeho klienti byli často jeho známí nebo známí známých.

"Vlastně jsem to měl přes bratra, že to fungovalo nějakých tři, čtyři nebo pět let, a tak jsem to zkusil. Nejdřív to fungovalo a k tomu konci vlastně dával ještě lepší úroky za menší čas a tím pádem to je jasné, když to vezmu zpětně, že to byla pyramida, že sháněl peníze, aby vyplatil ty ostatní, co byli přede mnou," přiznal jeden z napálených.

Tento případ se ale nedá charakterizovat jako typická pyramida, ale spíš takzvané Ponziho schéma. Jedná se o investiční podvody, jejichž provozovatelé slibují vysoké výnosy a vyplácejí zisky dřívějším investorům z prostředků získaných od nových investorů. Jakmile se příliv těch nových zastaví, systém se zpomalí nebo zhroutí.

[chooze:article;value:544910]

Počáteční investice některých byla i několik milionů korun, protože vše z počátku fungovalo, oběti často dále investovali i výnos. "Já jsem víceméně z toho nic neměl, protože jsem to tam všechno nechával, protože jsem chtěl víc a víc, větší a větší odměny, a to tam všechno zůstalo. Celkově tam mám něco kolem 2,5 až 3 milionů," řekl další člověk, který se stal obětí podvodníka.

Po několika letech ale systém přestal fungoval a muž, který se do té doby tvářil jako ten, který lidem zhodnotí peníze, se prý začal chovat arogantně a pak přestal komunikovat. Poté co se o něj začala zajímat policie, přepsal podle informací Televize Nova restauraci na Kroměřížsku na svou přítelkyni. Reportéři se ho tam neúspěšně pokusili zastihnout.

Dvaatřicetiletému muži se reportéři TV Nova pokoušeli marně dovolat a nereagoval ani SMS zprávy. Na polici se postupně začali obracet zoufalí lidé, kterých nebylo málo. "Koncem prosince loňského roku zahájili krajští kriminalisté trestní stíhání proti dvaatřicetiletému muži z Kroměřížska, kterého obvinili ze zvlášť závažného zločinu podvodu. Muž během uplynulých sedm let podvedl bezmála 150 osob a způsobil jim škodu 142 milionů korun," sdělila mluvčí zlínských policistů Simona Kyšnerová.

Místo toho, aby peníze svým věřitelům rozmnožoval, tak je měl bezmyšlenkovitě utrácet. "Co policie zjistila, tak spoustu peněz prohrál v různých sázkových kancelářích, poutrácel za své plezíry, jako je půjčování drahých aut, aby se mohl předvádět před jinými lidmi, jako že na ty auta má a přitom neměl. Vždycky to měl z půjčovny," popisoval napálený muž.

[chooze:article;value:542001]

Zdviženým prstem pro ty, kteří naletěli, měly být enormně vysoké úroky, které jim obžalovaný nabízel. Jednalo se až o 16procentní měsíční zhodnocení nebo o 10 až 20procentní zhodnocení čtvrtletně.

Takto vysoké úroky jsou podle odborníků podezřelé i u ročního zhodnocení. "Kdykoli je nabízeno zhodnocení, které je dvouciferné, tak bychom měli zpozornět, protože takto vysoké zúročení není u seriózních investic běžné. Zároveň bychom měli vždy investovat jenom u renomovaných institucí, které mají delší historii na trhu. Neměli bychom uzavírat žádné dohody po telefonu. Vždy když jde o naše peníze, tak bychom se měli osobně sejít a celou věc prokonzultovat," radí ekonom Štěpán Křeček.

"Pokud mi to někdo nabízí, tak by mi měl i ukázat, jaké obchody už udělal, kolik na tom vydělal, jak to má nějakým způsobem zorganizované a jakou já mám jistotu, že v době, kdy mi to slibuje, mi ty prostředky opravdu vrátí. To je asi to nejzásadnější," vysvětlil advokát Filip Petráš.

[chooze:article;value:538955]

Někteří podvedení mají tak špatnou zkušenost, že co se týče financí už nevěří vůbec nikomu. "Ani v bance už bych v dnešní době neinvestoval do ničeho, prostě raději to budu mít doma v polštáři a budu v klidu, že ty peníze mám," řekla podvodníkova oběť.

I přesto, že už o údajném podvodníkovi ví policie, lidé, kteří u něj zainvestovali, musí počítat s tím, že zpátky dostanou maximálně menší část peněz. "Teď už v to nevěřím, že by se ty peníze někdy objevily, tam je teď spíš jen naděje, že to celé skončilo a byl za to potrestán," řekl podvedený muž.

"Ono se mnohdy až v průběhu toho dalšího vyšetřování začnou objevovat další třeba účty nebo prostředky, které se dají zajistit, ale obecně bych určitě řekl lidem, ať nepočítají s tím, že budou ve 100 procentech uspokojeni. Ta navrácená procenta jsou v řádech jednotek až nižších desítek," řekl Petráš. Obviněnému za podvod hrozí až deset let vězení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.