Podvodný nadační fond léta balamutil dárce. Vylákal z nich skoro 40 milionů

Nadační fond snů a nadějí se jmenovala podvodná dobročinná organizace. Všechny její webové stránky jsou v tuto chvíli již smazané. Policie zadržela celkem 9 lidí, z toho 6 mužů a 3 ženy. Pro některé z nich si šla dokonce zásahová jednotka.

Skupina podle policistů zřídila oficiální nadační fond, najala lidi do call center, kteří začali obvolávat čísla z různých databází. Většinou cílili na starší lidi, kterým vyprávěli srdceryvné příběhy nemocných dětí. Když je přesvědčili k daru, poslali jim za odměnu drobný dárek například v podobě vařečky.

[chooze:article;value:511137]

I když šlo o dary v hodnotě maximálně několika tisíc, sešla se za pár let částka téměř 40 milionů korun. Na dobročinné účely však šlo maximálně pět procent. Zbytek cestoval do kapes vykutálených podvodníků. Ti si kupovali třeba luxusní auta nebo drahé dovolené.

Fond měl transparentní účet, vedle něj ale také několik dalších skrytých. Sami policisté říkají, že případ takového rozsahu ještě nepamatují. Odhadovaný počet obětí je až 20 tisíc lidí. Přesto dárce Nadace snů a nových nadějí policie žádá, aby se neozývali. O všech prý vědí a budou je postupně kontaktovat. Zadrženým lidem hrozí až 10 let vězení.

Poslechněte si, jak probíhaly telefonáty od podvodné nadace:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.