Podvodů falešných bankéřů v ČR přibývá. Některé oběti spáchaly i sebevraždu

Vidíte někoho s telefonem u ucha cpát peníze do bitcoinmatu? Tak ho zastavte, říká policie. Zachráníte mu úspory a možná i něco jiného. Policie podle informací TV Nova zaznamenala v České republice už nejméně dva případy, kdy si oběť falešných bankéřů sáhla na život. Psychology to nepřekvapuje.

"Člověk se jednak dozví, že přišel o nějakou sumu peněz. A když zjistí nebo si uvědomí, jakým způsobem o to přišel, tak skutečně může sáhnout k takovému radikálnímu řešení," sdělil psycholog Tomáš Morávek.

[chooze:article;value:520203]

Zvlášť starší lidé jsou náchylní podvodníkům naletět. Poslední dva případy jsou z Prahy. "Neznámí útočníci vylákali ze seniorů více než 300 tisíc korun," informoval policejní mluvčí Richard Hrdina.

Oběma důchodcům pomohli právě všímaví kolemjdoucí, kteří je od vkládání dalších peněz do přístroje odradili. Co ale bitcoinmat stačil spolknout, už těžko někdo zachrání. "Ty peníze se otočí v podstatě ihned. Jakmile je ten člověk vloží do toho bitcoinmatu, pachatel dostane avízo, že je má na účtu. A obratem je vybere," nastínil vedoucí pražského oddělení analytiky a kyberkriminality Policie České republiky Jan Nejtek.

Banka nikdy nechce po klientovi, aby vkládal peníze do bitcoinmatu. Varování před podvodníky je i na samotném přístroji. Informovanost a opatrnost jsou podle policie to nejúčinnější. S dopadením pachatelů je to totiž horší. Zanechávají minimum stop a zpravidla sedí v zahraničí, i když mluví perfektně česky.

"Oni jsou ve většině případů před námi a máme s tím tedy značné problémy," doplnil Nejtek. Útoky falešných bankéřů se masově rozšířily na přelomu loňského a letošního roku. Obětí jsou už stovky a škody miliardové.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.