Podvodům v bankovnictví jde zabránit. Nejlepší je jim předcházet, radí experti

Zachovat chladnou hlavu a začít situaci okamžitě řešit. Takto bychom podle odborníků měli postupovat, pokud zjistíme, že si na nás někdo vzal neoprávněnou půjčku.

Prvním krokem by vždy mělo být nahlášení podvodu bance, poté bychom měli kontaktovat policii a případně se poradit s právníkem. "V případě, že se domníváte, že jste se stali obětí podvodu, oznamte věc na kterémkoliv obvodním oddělení. V tomto případě s sebou doporučujeme přinést všechny dokumenty, které s podvodem jakkoliv souvisí. Celou věcí se policisté začnou okamžitě zabývat," poradil policejní mluvčí Jan Bílek.

[chooze:article;value:538950]

"Požádáte orgány činné v trestním řízení, aby s tou bankou spolupracovaly. Ale ta banka ho pravděpodobně, domnívám se, v dobré víře, že jste jednala vy, a dokud se neprokáže, že jste to nebyl vy, tak ta banka považuje ten úvěr jako nasmlouvaný s vámi," vysvětlil vedoucí právního oddělení dTestu Petr Šmelhaus.

I když se prokáže, že jde o podvod, klienti často musí něco zaplatit. Výsledná částka ale bude nižší. 

"Pokud vám banka dala například přístupy do své aplikace a vy jste ty přístupy někomu dal, tak je pravděpodobné, že jste porušila nějakým způsobem smluvní podmínky. Takže banka poté může chtít třeba nějakou sankci," sdělil Šmelhaus.

Pomoci takovému útoku zabránit mohou preventivní opatření, jako je pravidelná změna hesla, dvoufázové ověřování nebo ochrana osobních dokumentů, zvážit by lidé měli také pojištění.

[chooze:article;value:519619]

"Je to typ pojištění, kde se klient může pojistit až do výše 400 tisíc korun a to pojištění ho vlastně chrání proti škodám způsobeným právě nedbalostí přímo toho klienta," popsal mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

"Pokud využije tato data kdokoliv ve svůj prospěch, lze využít v tomto případě UNIQA připojištění kybernetické asistence," řekla mluvčí pojišťovny UNIQA Eva Svobodová.

Připojištění kryje náklady na odstranění uniklých dat z kyberprostoru a služby advokáta až do výše 50 tisíc korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.