Podzemní vody je v Česku dostatek. Způsobily to déšť a tání sněhu

Vody v půdě podle odborníků od posledního sucha v roce 2018 přibylo. Měření z minulého týdne ukázalo, že podzemní vody do 30metrové hloubky je nyní na většině Česka nadstandardní množství.

"V současné době jsme na tom dobře, protože nám pomohly srážky a tání sněhové pokrývky, to nám doplnilo zásoby podzemní vody," říká hydrolog Ondřej Fatka.

"Poslední dva měsíce jsou na našem území výrazně srážkově nadprůměrné, například za prosinec na stanici Praha-Ruzyně spadlo 70 mm, na Churáňově 160 mm srážek," upřesnila meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:534652]

​Odborníci ale nedokážou zaručit, že studny budeme mít plné i na jaře nebo v létě. Vše prý záleží hlavně na množství srážek. Například v Provodově na Zlínsku nebojují s nedostatkem spodní vody, ale spíše s její kvalitou. "Studnu kopal můj tatínek a nepamatuju si, že by byla prázdná. Horší je to s kvalitou té vody," řekl starosta Provodova Jan Talaš (nestr.).

V Drahanovicích na Olomoucku ale lidé tolik vody ve studnách nemají, a proto začali hojněji využívat obecní vrt. Dokonce natolik, že tam musejí doplňovat vodu cisterny z 15 kilometrů vzdálené Olomouce. "Vzhledem k tomu, že našim občanům dochází voda ve studních, zvýšila se letos spotřeba obecní vody o 9 %, což dělá zhruba 4 000 kubíků," uvedl místostarosta obce Pavel Navrátil (nestr.). 

[chooze:article;value:499999]

​Stavy vody intenzivně sledují také zemědělci. Někteří zvolili nevhodnou úpravu půdy a voda se jim po oblevě drží přímo na poli místo toho, aby se vsákla do země.

"Nedošlo tam k hlubšímu prokypření a voda se tím pádem nevsakuje, dělá to jezera. To je přesně důsledek špatného hospodaření s půdou," sdělil zemědělec Václav Koutný.

Dlouhodobě je situace horší u hlubokých vrtů, které jsou v hloubce přes 100 metrů. V této hloubce voda stále chybí a nejhorší je situace na severozápadě republiky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.