Podzim a domácí mazlíčci: Zajistěte jim bezpečí a komfort

Nízké teploty a vlhké dny netrápí jen nás, ale také naše domácí mazlíčky. Hlavně pokud s nimi pravidelně chodíme ven. Dopřejte jim tak potřebnou dávku péče a komfortu, ať jsou vaši chlupáči stále zdraví. 

Psi

Pokud máte doma psa, tak se procházkám venku nevyhnete. Psi sice mají srst, která je zahřívá, ale i oni negativně reagují na velké teplotní rozdíly. Kromě sebe tak před procházkou oblékněte i svého čtyřnohého parťáka. Kromě běžných nemocí tím předejdete například i artróze. Hodit se vám bude také svítící obojek, který oceníte hlavně v době, kdy je brzy tma. 

​Podzim je obdobím línání. Psa je tak důležité často kartáčovat, aby odumřelá srst nepřekážela. Pejska alespoň jednou za podzim umyjte, aby se línání urychlilo. Zdraví jeho srsti pak pomůžete například přidáním lněného semínka nebo lněného oleje do potravy. 

V chladných měsících trávíte venku s pejskem méně času, takže má zvíře i méně pohybu. Tím pádem spaluje méně kalorií a při zachování stejné krmné dávky by mohlo přibírat. Naopak u psů, kteří přebývají hlavně venku, je potřeba kalorický příjem zvýšit. 

[chooze:article;value:528835]

​U venkovních psů se vyplatí také investovat do pořádné zateplené boudy, kde se může chlupáč ohřát a usušit. Pravidelně jim kontrolujte vodu, aby nezamrzala. Do potravy můžete čas od času přidat ohřátý vývar, aby se pes prohřál. 

Při pobytu venku dejte pozor na rostoucí houby. Řada z nich je pro psy neškodná, ale může se stát, že váš mazlíček sní i tu, po níž se mu udělá nevolno. Kromě rostlin a hub mějte na paměti také to, že spousta zvířat hledá v lesích před zimou potravu. 

[chooze:article;value:523854]

Kočky

Spousta lidí chová kočku doma a ven ji vůbec nepouští. Takové kočky nemusíte téměř na nic, co souvisí se změnou počasí, připravovat. Mohli jste u nich ale vypozorovat změnu nálady. Ta byla způsobena tím, že se po letních prázdninách domácnost vrátila zpátky do plného pracovního provozu. Kočce tedy připadá, že s ní trávíte méně času doma, což vede ke smutku. Po příchodu domů se tak svému chlupáči co nejvíce věnujte a jeho nálada se znovu zlepší. 

​Zvýšenou pozornost byste měli věnovat kočkám přebývajícím hlavně venku. Začněte je krmit vysokoenergetickou potravou, do které přidávejte vitamíny, lososový olej nebo šípky, ze kterých získají vitamín C. Zajistěte kočce přístup do teplých a suchých míst, kde se může ohřát. 

Stejně jako u psů je potřeba i kočce často měnit a kontrolovat vodu, aby nezamrzala. Ani potravu není dobré dávat přímo na zem, ale spíše na vyvýšená místa. Stačit bude i kousek polystyrénu. 

Pokud kočka nežije venku, ale berete ji na procházky, pořiďte jí například svítící postroj, aby se vám ve tmě nezatoulala. Kočku pravidelně vyčesávejte, abyste udrželi její srst zdravou. Dávejte si ale pozor, abyste nepoškodili podsadu. 

Ochránci zvířat z Liberecka čelili invazi netopýrů (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.