Podzim je finančně nejnáročnější období. Lidé si mnohdy k práci musí brát brigádu

Monika Kejzlarová žije s přítelem a jejich dvěma dětmi v pronájmu. Nedávno jim skončila fixace na energie a mladší syn měl nastoupit do školky. Měsíční navýšení výdajů o devět tisíc by bylo příliš.

"Vyřešili jsme to tak, že si hlídáme děti se sestřenkou navzájem, abych mohla chodit na brigádu a všechny ty nečekané výdaje navíc mohla zaplatit. Ten starší chodí do školky a u toho mladšího by mě školka stála šest tisíc měsíčně, právě proto jsem si našla brigádu, abychom to všechno pokryli," vysvětlila paní Monika.

U rodin, kde jsou děti starší, je podzim ve znamení plateb za školní potřeby. Mnohdy už se musí platit dopředu za adaptační nebo lyžařské kurzy. A o tom, že se blíží Vánoce, nás už od září informují v každém obchodním řetězci.

[chooze:article;value:525783]

​Obavy mají i lidé, které štáb televize Nova oslovil v rámci ankety. "Začala jsem chodit do práce, abych pro děti dokázala poplatit to, co je nutné. Určitě si ale kvůli Vánocům půjčku brát nebudeme, to se radši uskrovníme," řekla jedna z respondentek.

A když se přidá s chladným počasím i viróza, chřipka nebo nachlazení, znovu musíme sáhnout do peněženky. Často marodí i děti paní Kejzlarové. "Pořád jsou nemocné. Jeden dětský sirup na kašel stojí minimálně 250 korun," postěžovala si.

Vloni tržby obchodů meziročně klesly přibližně o sedm procent, u potravin to bylo o více než deset procent. Podle ekonomů se podobný trend dá očekávat i letos. Přesto právě předvánoční období je pro obchodníky tím nejziskovějším. Bohužel se na tom podepisuje i to, že mnoho rodin nakupuje na dluh.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.