Pohár trpělivosti přetekl. Dovolenkové destinace přitvrzují vůči turistům

Itálie se rozhodla tvrdě postihovat ty, kteří nějakým způsobem poničí či znehodnotí její památky a kulturní dědictví. Pokuty mají dosahovat až 60 tisíc eur, což je v přepočtu téměř 1,5 milionu korun.

Na přísnějších sankcích se tamní vláda dohodla tento týden na svém jednání, uvádí agentura Reuters. Návrh teď zamíří ke schválení do parlamentu. Nejedná se o opatření výhradně proti turistům. Naopak hnacím motorem byly nedávné incidenty, při kterých si ekologičtí aktivisté vybrali k demonstraci umělecká díla. 

[chooze:article;value:479005]

​Ve výsledku se ale nové sankce dotknou především neukázněných turistů, kterých do Itálie jezdí každoročně požehnaně. Jak upozorňuje italský zpravodajský web Business24, nová opatření by přinesla tvrdší tresty pro cestovatele, kteří šplhají po památkách nebo se koupou v historických fontánách na náměstích. 

Peníze z pokut by měly sloužit k vyčištění a restaurování poničených památek. Itálie není jediná země, která má problém s neukázněnými návštěvníky. 

Ráj se mění v peklo

Turismus bez hranic tvrdě dopadá i na indonéský ostrov Bali, který se v posledních letech stává čím dál oblíbenější destinací pro Čechy. A nejen pro ně. Nárůst turismu znamená i více problematických návštěvníků.

Ostrov se tak čím dál častěji potýká s turisty, kteří tam pracují nelegálně, jezdí na motocyklu bez helmy a porušují předpisy nebo se chovají neuctivě na nábožensky významných místech, informoval o problému deník Washington Post

[chooze:article;value:497498]

​Místní úřady proto zvažují například turistickou daň. Minulý měsíc guvernér také vyslovil plán, že by si cizinci na Bali nesměli půjčovat motocykly. Nedávno dokonce navrhl, že by ostrov mohl přestat udělovat víza občanům Ruska a Ukrajiny, kteří přilétají ve větším množství po vypuknutí války a jsou považováni za problematické.

Minulý týden jednoho ruského turistu úřady deportovaly, protože na sociálních sítích zveřejnil fotografii, jak se obnažuje na posvátném místě pro hinduisty. 

S nadměrným turismem válčí i řada dalších destinací. Například Havaj zvažuje rozpuštění vládou sponzorované agentury pro cestovní ruch. Amsterdam chce zavést zákaz kouření marihuany na ulicích, dále zkracuje provozní dobu restaurací a zpřísňuje některá omezení týkající se alkoholu.

S náporem trustů bojují i italské Benátky. Takto jeden z nich letos v březnu rozčílil tamního starostu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.