Pohlavkům má brzy odzvonit. Ministerstvo chce zakázat fyzické tresty dětí

Podle mezinárodní organizace Save the Children – Zachraňte děti patří Česko mezi poslední státy ve střední Evropě, které tělesné tresty ještě nezakázaly.

Stopka pro fackování a výprasky dětí – ministerstvo spravedlnosti posílá vládě novelu zákona, která má označit fyzické trestání našich ratolestí za nepřijatelné. Česká republika tak vysílá signál, že chce být místem, kde všechny děti mají právo na dětství bez násilí.

[chooze:article;value:527446]

​"Žijeme ve 21. století a do toho tělesné tresty vůči dětem rozhodně nepatří," říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Součástí právní úpravy nebudou postihy. Smyslem je apelovat na rodiče, aby si uvědomili, že existují vhodnější výchovné prostředky než facky nebo tahání za vlasy.

"Je na zvážení každého rodiče, co fyzický trest je a co je jenom ten výchovný pohlavek," vysvětluje místopředsedkyně ODS Eva Decroix.

"Víc důležité je vyslat to poselství, než cílit na trestání," domnívá se dětský ombudsman Vít Alexander Schorm.

[chooze:article;value:458566]

​"Týrání dětí je trestné už dnes, za to sankce jsou a je to tak v pořádku. To deklaratorní usnesení je v tuto chvíli v pořádku," domnívá se poslankyně hnutí ANO Taťána Malá.

Výzkum odborníků První lékařské fakulty ukázal, že více než 35 procent rodičů si myslí, že fyzické tresty k výchově patří.

"K dispozici jsou studie, které upozorňují na spojitost mezi takzvaným výchovným násilím a dětskou agresí, ale také kriminalitou a násilím mezi partnery v dospělém životě," upozorňuje Eva Petrová, předsedkyně vládního Výboru pro práva dítěte.

S návrhem, aby Česko přijalo zákon o zákazu tělesných trestů dětí, už kdysi přišla tehdejší ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková a neuspěla.

[chooze:article;value:554490]

​Podle dětského ombudsmana Schorma je Česko téměř předposlední nebo poslední z těch evropských zemí, které ještě nepřípustnost tělesného trestání dětí v zákoně zakotveno nemá.

První zemí, která zakázala tělesné tresty ve výchově, bylo Švédsko. Od té doby k úpravě přistoupila řada zemí. Tělesné trestání dětí zakázalo už 66 států světa.

Z ankety TV Nova vyplynulo, že rodiče v Česku fyzické tresty neodsuzují – tedy ty mírné. Většina to odůvodňuje vlastní pozitivní zkušeností, kterou si sami jako děti prošli.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.