Pohonné hmoty dál zdražují. Může za to dražší ropa i slábnoucí koruna

Se začátkem nového roku začaly i ceny pohonných hmot pomalu šplhat nahoru. Za poslední týden na většině míst řidiči pocítili zdražení zhruba o korunu. Tento trend se podle ekonomů udrží i nadále. "Čeká nás vyšší zdražení, protože mezi tím v posledních dvou až třech dnech celkem narostla cena ropy," vysvětluje ekonom Petr Bartoň. 

Aktuálně se průměrná cena nafty i benzínu v Česku pohybuje kolem 36 korun a 50 haléřů. Je to ale pořád výrazně méně, než tomu bylo zhruba před půl rokem, kdy ceny paliv dosahovaly 40 korun za litr. "Zatím vůbec nehrozí, abychom se vrátili někam blízko k těm 40 korunám," myslí si Bartoň. 

[chooze:article;value:539257]

​Nejlevněji řidiči natankují v Ústeckém kraji. Naopak nejvíce zaplatí v Praze, kde nyní litr nafty a benzínu vyjde zhruba o 3 koruny dráž. Například v Jihlavě stojí litr benzínu i nafty kolem 37 korun. Za poslední dny podražili zhruba o korunu. V Brně řidiči natankují naftu za 34.50 a benzín za 34.90.Úplný přehled najdete v tomto článku

Zdražuje se i v okolních zemích. Řidičům se proto už ani tolik nevyplatí jezdit natankovat do sousedního Polska. Litr nafty je tam levnější o pouhých 24 haléřů a na benzínu lidé ušetří 75 haléřů. "Monitorujeme to. Ukázalo se, že rozvaha se vyplatila. Dneska, jak se to mění v těch okolních zemích, tak z nich máme nejlevnější pohonné hmoty. Ono je to vždy v takových sinusoidách. Někdy je to levnější u nás, někdy v okolních zemích," dodává ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.