Pohotovosti praskají pod náporem dětí ve švech! Pacienti čekají i několik hodin

Respirační onemocnění, přetrvávající vysoké teploty nebo suchý a dráždivý kašel. Takové problémy trápí tisíce dětí po celém Česku a na pohotovostech se proto lékaři a sestry nezastaví. "Čelíme náporu respiračních onemocnění u dětí," sdělila lékařka z Fakultní nemocnice Plzeň Thu Thao Kroupová Duong.

"Měli jsme nachlazení a vyšší teploty. Už jsme navštívili Thomayerovu nemocnici, která je plná," uvedl tatínek nemocné holčičky. "Syn měl už čtyři dny čtyřicítky horečky, které neustupují ani po lécích," přidala se jedna maminka.

[chooze:article;value:480741]

Čekárny jsou na dětských pohotovostech přeplněné a lidé čekají dokonce i venku. "V pondělí tady byli naštěstí dva lékaři a měli teda 140 dětí. No a v úterý tady bylo zatím 30 dětí, další teda čekají v čekárně a někteří i venku v autech," přiblížila lékařka Veronika Cirmanová.

"Máme situaci podobnou jako je v ostatních nemocnicích. Čekací doba je u nás teď, bohužel, dvě až tři hodiny. Snažíme se pacienty odbavit co nejrychleji, ale vzhledem ke kapacitám to někdy není možné," informovala mluvčí Fakultní nemocnice Bulovka Eva Libigerová.

Proč je v Česku málo pediatrů? Podívejte se na rozhovor s lékařem a tiskovým mluvčím České lékařské komory Michalem Sojkou:

Plné čekárny jsou například ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, kde během jednoho dne vyšetřili zhruba 100 pacientů. "Nestíháme. Asi tak, jako všude. Ale snažili jsme se trochu posílit svoje řady. Ale i tak nestíháme, protože těch dětí je dvakrát víc, než jsme zvyklí," vysvětlila lékařka z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Anna Doležalová.

Podobné problémy jsou i v Brně a Plzni. "Situace se na dětské pohotovosti Fakultní nemocnice Brno nelepší. Na své ošetření musí malí pacienti s rodiči čekat i několik hodin. Denně ošetříme na pohotovostních ambulancích i přes 300 dětí," řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

[chooze:article;value:480940]

Plné ruce práce mají lékaři i na dětském urgentním příjmu Fakultní nemocnice v Plzni. Podle lékařů by kritickou situaci vyřešilo zvýšení počtu dětských ambulancí. Například v Praze jich bylo v minulosti až 14, nyní pouze pět.

Zákaz návštěv

Kvůli epidemii akutních respiračních onemocnění v Česku už vedení některých nemocnic zakázalo návštěvy. Jednou z nich je i nemocnice v Uherském Hradišti, která opatření zavedla už pře Vánocemi.

Stejné rozhodnutí učinili například v Krajské nemocnici v Karlových Varech, Fakultní nemocnici Olomouc nebo v pražské Nemocnici Na Homolce a v dalších nemocnicích. V úterý se k nim přidala i nemocnice v Jihlavě.

Jsou však i výjimky, kdy své blízké lidé mohou navštívit. Téměř u všech nemocnic se to týká návštěv porodnice, také doprovodu u porodu, návštěvy dětského oddělení, návštěv pacientů s omezenou svéprávností nebo u pacientů v terminálním stádiu nevyléčitelného onemocnění.

Vedení nemocnic ale apeluje na návštěvníky, aby svou návštěvu zvážili a pokud vykazují známky nemoci, aby do nemocnice vůbec nechodili. Pokud přeci jen své blízké navštíví, tak by měli mít po celou dobu návštěvy zakrytý nos a ústa respirátorem nebo rouškou.

Více o zákazu návštěv se dozvíte v reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.