Pohřeb Schwarzenberga bude v prosinci. Ve hře je i vyhlášení státního smutku

Lavice zaplněné do posledního místa. Tak ve středu vypadala bohoslužba věnovaná Karlu Schwarzenbergovi v jihočeských Čimelicích, kde politik trávil své dětství a rád se tam vždy vracel. "Tady, myslím si, to měl jako druhý domov. Často k nám jezdíval na nedělní mši," vzpomíná na zesnulého politika paní Jaroslava Valová. 

Přišel se za něj pomodlit i jeho kamarád Václav Vlček, se kterým se Schwarzenberg seznámil na základní škole. "Asi ve třetí nebo ve čtvrtý třídě. Asi tak měsíc zpátky jsme spolu naposled mluvili," prozradil televizi Nova. 

V následujících dnech se chystají i další zádušní mše. "Bude jich ještě několik. Bude na Schwarzenberském zámku v Rakousku, bude také ve Vídni, předpokládám, že v katedrále, ale bude také na Orlíku," řekl farář Tomáš Halík. 

[chooze:article;value:529328]

​Truchlení by měl 9. prosince zakončit pohřeb se státními poctami v katedrále sv. Víta. Očekává se, že na poslední rozloučení s Karlem Schwarzenbergem dorazí smuteční hosté z řady zemí světa včetně členů předních evropských rodů.

"Organizace půjde za Kanceláří prezidenta republiky a za arcibiskupstvím. Pokud bude potřeba, vláda schválí příslušné usnesení. Co se týká státního smutku, umím si to představit, ale nechci předjímat, bude to předkládat premiér," vyjádřil se ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). 

Arcibiskupství pražské počítá s tím, že na poslední rozloučení přijdou tisíce lidí. "Při takto významné události je katedrála schopna pojmout několik tisíc lidí. Říká se, že při pohřbu Václava Havla v roce 2011 zde bylo přítomno asi 5 000 truchlících," uvedl mluvčí Arcibiskupství pražského Jiří Prinz. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.