Pohroma pro zahrádkáře. Přemnožili se krytonosci, likvidují kedlubny, zelí i saláty

V Česku se přemnožili krytonosci, malí broučci milující brukvovitou zeleninu, tedy třeba kedlubny nebo zelí. "Sežrali všechnu košťálovou zeleninu. Musela jsem vše zlikvidovat, protože během pár dnů ti brouci sežrali všechny listy," stěžuje si redakci TN.cz na škůdce třeba paní Monika.

Podle rostlinolékařského portálu ministerstva zemědělství jsou krytonosci 3 až 4 mm dlouzí, mají zavalité tělo a jsou typičtí dlouhým noscem. Brouky napadené rostliny vadnou, kroutí se a odumírají. Rostliny sice ožírají i dospělci, hlavní škodu ale způsobují larvy tohoto hmyzu, které zevnitř vyžírají stonky rostlin a vytváří v nich tak chodbičky.

Před nálety brouka varuje už od konce června Výzkumný ústav rostlinné výroby. Podle odborníků krytonosci přelétají do zahrádek z řepky, kde se líhnou. Většinou riziko představují na jaře. Letos se ale výrazněji rozmnožili až v létě.

[chooze:article;value:512533]

Pokud jde o boj s broukem, odborníci radí cílit na dospělce před nakladením vajíček. K tomu dochází přibližně týden po jejich příletu. Můžete proti nim použít pesticidy registrované proti krytonoscům, případně i obecně proti žravým škůdcům do brukvovité zeleniny.

Kvůli intenzivnímu používání pesticidů v řepkách se ale objevily populace krytonosců, které jsou proti některým látkám odolné. Odborníci proto radí smíchat například pyretroid s acetamipridem pro lepší účinek.

Invaze cvrčků. Miliony kusů hmyzu v Nevadě pokrylo ulice i domy (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.