Pojištění proti povodním už nesjednáte. O peníze můžete přijít i s ním

V roce 2021 se Českem prohnalo ničivé tornádo, které bralo stromy, střechy i celé domy. Živel tehdy odhalil nízkou propojištěnost českých nemovitostí a domácností. O tři roky později, pár dní před hrozícími povodněmi, je situace podobná.

"Poslední dobou ta propojištěnost mírně přesahuje 60 procent a mírně narůstá, ale pořád je třeba si uvědomit, že jsou velmi vysoké počty domácností i nemovitostí, které stále nejsou pojištěné," uvedl analytik České asociace pojišťoven Petr Jedlička. Navíc se ukazuje, že až 70 procent nemovitostí je pojištěno nedostatečně. Při plnění tak Češi přicházejí o statisíce korun.

"Je to způsobené samozřejmě vývojem cen, inflací a také bohužel skutečností, že si lidé neaktualizují pojistné smlouvy tak často, jak by měli," vysvětlila Lenka Slabejová, garantka neživotního prostředí České asociace pojistitelů.

[chooze:article;value:573644]

To se doporučuje alespoň jednou za dva až tři roky. Pozor bychom si měli dát také na to, co pojištění zahrnuje. Není totiž voda jako voda. Zatímco povodeň je obvykle způsobena vylitím nějakého vodního toku, záplavy mohou vzniknout prakticky kdekoliv. Pomoct tomu může i vyplavené pole nebo ucpaný kanál.

Pojištění proti povodním a záplavám obvykle nezahrnuje ani pojištění proti živlům. Navíc, kdo by se chtěl připojistit proti velké vodě ještě teď na poslední chvíli, má smůlu.

"Bohužel s ohledem na to, že povodeň je zrovna riziko, kde pojišťovny uplatňují určitou čekací lhůtu, tak pokud je očekáváme každým dnem, už je s tím bohužel trošku problém," upřesnila Slabejová.

[chooze:article;value:573641]

Některé pojišťovny totiž mají pojistnou lhůtu i deset dní. Tedy pokud se někdo po vydané výstraze rozhodl ve čtvrtek uzavřít pojistku a v sobotu by ho překvapila velká voda, pravděpodobně od pojišťovny nic nedostane.

Odborníci doporučují zkontrolovat si, na co se pojistka vztahuje. To, jestli je vaše nemovitost právě v záplavové oblasti lze najít na online povodňových mapách.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.