Pojišťovny diskriminují vyléčené pacienty po rakovině. Má se to změnit

Paní Lucie podstoupila preventivní operace kvůli vysokému riziku rakoviny prsu a ženských orgánů. "Já jsem prodělala dva zákroky, nejdříve odstranění mléčné žlázy z obou prsů včetně vložení implantátů a poté jsem prodělala velkou gynekologickou operaci, při níž byly odstraněny jak vaječníky, tak vejcovody," uvádí.

Po operacích chtěla aktualizovat rodinnou pojistku. Jenže pojišťovna jí cenu zvýšila. "Já jsem vznesla samozřejmě žádost k vysvětlení a bylo mi pojišťovnou odpovězeno, že jsem rizikový pacient, a proto mi musí být ta částka navýšena. Argumentovala jsem tím, že jsem vlastně podstoupila preventivní operace a ta rizikovost se mi snížila z 90 procent na méně než deset procent, a už mi pak nebylo odpovězeno," stěžuje si Lucie.

[chooze:article;value:524423]

​Nerovnost přístupu k finančním službám už řeší také ministerstvo zdravotnictví spolu s asociacemi pojišťoven a bank. "Celá řada vyléčených pacientů bude mít velmi brzy dobré podmínky například pro sjednání pojištění," vysvětluje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Výkonný ředitel České asociace pojišťoven a České kanceláře pojistitelů Jan Matoušek chce pomoci informovanosti pacientů společně s pacientskými organizacemi například tím, že se vytvoří společný rozcestník onkologických onemocnění na webu. "Tam si bude moci každý ověřit, zda ta jeho diagnóza je po sedmi letech zapomenutá, nebo v mnoha případech to ukazuje, že to může být i po kratším období," říká Matoušek.

"Musíme si uvědomit, že tahle problematika se týká hlavně mladších pacientů a ztížení dalšího života je pro ně zbytečně stresující. Vy si projdete nějakou životní zkušeností a ještě se vám ztíží ten život, že si nemůžete vzít hypotéku," poznamenává Michaela Tůmová, členka výboru Hlas onkologických pacientů.

Každý rok diagnostikují lékaři v Česku zhruba 60 tisíc nových zhoubných nádorů. Léčených nebo vyléčených pacientů s rakovinou u nás je asi 700 tisíc.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.