Pojišťovny posílají lidem tisíce korun. Možná na ně máte nárok i vy

Pojišťovny vrací přeplatky za léky. V loňském roce přitom vyplatily více než v předchozích letech. "Za rok 2022 vrací VZP svým klientům na přeplatcích za doplatky na léčivé přípravky a potraviny pro zvláštní lékařské účely částku dosahující takřka 681 milionů korun. Jedná se o rekordní sumu, která bude vrácena více než 582 tisícům klientů," říká mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Viktorie Plívová.

"Počet klientů, kterým budou vráceny přeplatky, stoupl v roce 2022 o 48 tisíc oproti roku předešlému. K největšímu nárůstu počtu pojištěnců došlo u věkové skupiny do 18 let. Částka, která dětem do 18 let bude vrácena, dosahuje téměř 4,7 milionu korun, tedy o 85 % více než v roce 2021. Celkově vrací VZP svým pojištěncům o 14 % více peněz než v předešlém roce," doplnila Plívová s tím, že nejvíce pojišťovna vyplatila skupině nad 70 let.

[chooze:article;value:489496]

Podobná situace je i u jiných pojišťoven. I když ne totožná. "Celkem jsme loni 46 694 klientům vrátili na doplatcích 68,55 milionu korun, přičemž z velké většiny šlo o klienty ve věkové skupině nad 70 let," říká vedoucí oddělení marketingu Vojenské zdravotní pojišťovny Jan Mates. "Celková vyplacená částka stoupla o 15,15 %, ale počet klientů, kteří vratku obdrželi, klesl o 8,25 %," dodal.

Více peněz vyplatila i Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra. Na vratkách pojištěncům za rok 2022 poslala 138 milionů korun, o 23 milionů víc než za rok předchozí.

Pojišťovny musí podle zákona vrátit všechny přeplatky, které v rámci čtvrtletí překročí ochranný limit a zároveň je jejich součet vyšší než 200 korun. Pokud někdo překročí limit o menší částku, přesune se mu do dalšího čtvrtletí. Na výplatu pak pojišťovny mají 60 dní. Podle Plívové průměrná výše vyplaceného přeplatku u VZP v loňském roce činila 1 169 korun – o 49 korun více než v roce předchozím. U Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra to bylo 729 korun. 

[chooze:article;value:485329]

Nejmenší roční ochranný limit mají invalidé a lidé starší 70 let. Pojišťovna jim vrátí přeplatky za léky a speciální potraviny nad 500 korun. Lidé nad 65 let a děti mladší 18 let pak mají limit 1 000 korun. Dospělý člověk bez hendikepu musí platit až 5 000 korun ročně.

Do limitu se ale započítávají pouze částky tzv. započitatelných doplatků, tedy ceny za nejlevnější srovnatelnou variantu daného přípravku. Je-li tedy k dispozici přípravek pojišťovnou plně hrazený, bude započitatelný doplatek nulový.

O vrácení přeplatku není potřeba žádat. Zdravotní pojišťovna překročení ochranného limitu sleduje. Částka je pojištěnci zaslána buď na jeho bankovní účet, anebo poštovní poukázkou na udanou adresu.

 Zásadní objev ve zdravotnictví. Vědci našli univerzální lék na covid:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.