Moderní bydlení

Poklad na dně Baltu: Polští potápěči tam našli záhadné lahve

[chooze:gallery;value:36789]

Mimořádný objev učinili polští potápěči minulý týden v Baltském moři. "Cestou do Švédska jsme zkontrolovali všechny položky na našem seznamu 'ke kontrole'," popisoval jeden z členů týmu Tomasz Stachura na facebooku.

"Další vrak na sonaru se sotva zobrazil a vypadal jako obyčejná rybářská loď. Ten den už jsme byli po jednom ponoru a zpočátku panovaly pochybnosti, jestli se najde někdo, kdo bude ochotný jít dolů," pokračoval.

[chooze:article;value:560010]

Nakonec se jeho dva kolegové odhodlali k "rychlému ponoru" a rozhodně nemohli litovat. "Na dně byla plachetnice z 19. století ve velmi dobrém stavu, naložená šampaňským, porcelánem a minerálkou. Bylo toho tolik, že pro nás bylo těžké odhadnout množství," napsal potápěč.

Hliněné lahve od minerálky zřejmě pocházejí z německé firmy Selters, která vodu prodává dodnes. Historikům se podle značky na lahvích podařilo identifikovat, že byly vyrobeny mezi lety 1850 a 1867.

Zájem vzbudily i skleněné lahve, ve kterých by mohlo být šampaňské. "Myslím, že máme poklad," řekl Stachura s tím, že jich tam má být minimálně přes stovku. "Napadlo mě, že by se možná daly vypít," dodal pro deník The New York Times.

[chooze:article;value:544000]

Zatím ale zůstává záhadou, co v lahvích skutečně je. Čeká se totiž na povolení švédských úřadů, aby mohl Stachura společně s archeology nález blíže prozkoumat a případně vyzvednout nad hladinu.

Podle expertů je ale otázkou, jestli by víno bylo poživatelné. Hrozí, že se do něj dostala mořská voda, jako tomu bylo u jiných podobných objevů. Zároveň mořské dno může fungovat jako ideální místo pro archivování bez přístupu kyslíku a světla.

​Unikátní nález na Kutnohorsku. Pole v květnu vydalo téměř 1 000 let starý poklad (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.