Poklady z českých půd: Lidé je vyhazují, i když stojí balík, smutní starožitníci

Paní šla s igelitovou taškou plnou starého kameninového kávového servisu k popelnici, aby jej vyhodila. Po cestě si všimla reklamy na plotě, která odkazovala na jeden z českých aukčních domů. Řekla si, proč se nezkusit zeptat, zda nádobí nemá nějakou cenu. V dražbě Aukčního domu Sýpka se pak kávový servis, jehož autorem byl Pavel Janák, prodal za 408 tisíc korun (včetně aukční přirážky). Zde obrázek servisu, který málem skončil v popelnici:

​Mnozí si řeknou, že se jedná o ojedinělý případ, ale není tomu tak. Starožitníci mají v poslední době plné ruce práce. A nemusí se jednat jen o předměty za statisíce. Starý koberec na půdě, ošoupané křeslo, lampička s utrženou šňůrou, nebo třeba i staré hračky, nádobí či knihy mohou vyjít na tisíce nebo desetitíce, přičemž na první pohled mohou působit jako odpad.

"Málokdo dnes vyhodí šperk, obraz nebo zlatou minci, ale předmětů denní potřeby si až zase tolik nevšímáme, třeba lampiček, svítidel, nábytku z doby komunismu nebo komody od Jindřicha Jiroutka, ale i věcí zapomenutých v garáži. Nejčastěji lidé vyhodí věci, které jsou nějak poškozené. Otlučený rám od obrazu nebo protržený či silně poškozený obraz, ale to jsou většinou opravitelné záležitosti. Pokud ovšem skončí v popelnici, jde o nenahraditelnou škodu," popsal majitel Galerie Goltzova tvrz Ladislav Málek.

"Důkazem, jakou cenu může mít i poškozená věc, je třeba skleněná nápojová souprava z naší aukce, kde i s neopravitelnou vadou dosáhla 17 tisíc korun. Nelze zapomenout ani na koberce. Dost často vypadají na první pohled velmi nevábně, a proto málokoho napadne, že by ještě mohly mít nějakou cenu," doplnil Málek.

[chooze:article;value:462441]

Ocenění nalezeného předmětu

Ocenění předmětu přitom nezabere mnoho času a redakcí TN.cz oslovené aukční domy jej dělají zcela zdarma. Stačí předměty nafotit a poslat na e-mail nebo zavolat na mobil.

aukční dům telefon e-mailová adresa
Galerie Goltzova tvrz 603 497 240
603 480 887
ggt@centrum.cz
galerie427@gmail.com
Aukční dům Blatná 777 803 220 zdenek55.sedlak@post.cz
Aukční dům Sýpka 608 958 322 aukce@sypka.cz

"Když vidím, že je tam něco cenného nebo zajímavějšího, tak tam jedu a lidem poradím, jakou to má cenu, jestli to má cenu, nebo jestli si to naopak mají nechat na památku," přiblížil jednatel a majitel Aukčního domu Blatná Zdeněk Sedlák.

"U nás je praxe taková, že na každý e-mail nebo zprávu odpovíme. Často jsme schopni rychle vyhodnotit, že tam žádné cennosti nemají, ale není málo těch, od kterých si vyžádáme detailnější fotky, popřípadě se domluvíme na osobní návštěvě. Prodej pak nabízíme prostřednictvím aukce nebo přímo u nás v galerii. Mnoho zákazníků má strach, že ocenění nebo tato konzultace je budou stát nějaké peníze. Nemusí mít obavy, tyto informace poskytujeme zdarma. Dost často je nám odměnou i jen to, že hezký kus neskončil na skládce nebo v kamnech," prohlásil Málek.

[chooze:article;value:476189]

Dražba nebo odkup

Majitel vzácného předmětu má pak obyčejně dvě možnosti. Buď jej může starožitníkovi prodat na místě, nebo jej dát do aukce. Obě varianty mají své výhody a nevýhody. Pokud zvolí první možnost, sice dostane peníze hned, ale obyčejně je to podstatně méně, než by dostal v aukci.

"Každému radím, ať mi to radši dá do aukce, kde přece jenom ty ceny se vyšplhají daleko více. Trh určí cenu, já to mohu určit jen přibližně. Například se může stát, že někdo bude mít hrneček, já řeknu ano, ten jsem nedávno prodal za 500 korun, ale pak se dá do aukce a třeba o něj bude mít zájem více lidí a prodá se třeba za tisíc korun," doplnil Sedlák. Nevýhodou ale je, že než se aukce uspořádá, může to trvat i několik měsíců.

A o co je v aukcích největší zájem? "Nejžádanějšími předměty se nyní staly předměty z vybavení domácnosti, které pocházejí z rané produkce českého sdružení Družstevní práce. Jedná se o ve své době moderní doplňky, které se staly designovými ikonami díky funkčnosti a jednoduchému funkcionalistickému provedení," popsala jednatelka Aukčního domu Sýpka Nora Velková.

"Největší zájem je asi o solitérní kusy, které doplní moderní interiér. Velmi oblíbená jsou různá křesílka, lampy, poslední dobou třeba zrenovované staré nemocniční noční stolky," vyložil Málek.

Naopak třeba Sedlák uvádí, že u něj je zájem o vše. O podobné předměty totiž nemají zájem jenom sběratelé, ale také lidé, kteří si jimi chtějí zpříjemnit nebo zútulnit svá obydlí. Často nehledají položky za desetitisíce nebo statisíce, ale třeba za stovky nebo tisíce korun.

Níže v galerii se můžete podívat na předměty, které se v aukcích dražily a pochází od lidí, kteří je měli u sebe doma a často ani nevěděli, o jaký poklad se jedná:

[chooze:gallery;value:30007]

Neválí se vám doma tuzexové poukázky? Tato se v aukci prodala za více než milion:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.