Pokles cen bytů zpomalil. Vyčkávat se ale nemusí vyplatit, varují odborníci

Jak uvedl Martin Machala z realitní společnosti Ownest, poslední čísla o realitním trhu vydané společností European Housing Services hlásí stagnaci pražského trhu a propady v cenách středočeského i jihomoravského.

"Jakkoli mohou dávat naději, že dostupné ceny bydlení je možné vyčekat, opak je pravdou. Nejedná se o nic jiného než o poslední pokles před pořádným nadechnutím, které už počítáme na jednotky týdnů. A s ním i konec nadějí na výhodný nákup. Tedy pokud se zájemci k situaci nepostaví chytře," dodal Machala.

Zářijová meziroční inflace podle údajů Českého statistického úřadu klesla na 6,9 procenta, což je rychlejší pokles, než očekávala ČNB, poukázal Machala. "V kuloárech nyní zaznívá, že vzhledem k nečekaně rychlému poklesu inflace by se základní úroková sazba mohla snižovat ještě letos. Jakmile to přijde, zareagují banky intenzivnějším snižováním úrokových měr u hypoték. Odložená poptávka vystřelí vzhůru a vynese s sebou i ceny kvalitních pražských nemovitostí," upozornil.

​Podobně se začátkem října v rozhovoru pro iDnes.cz vyjádřila i členka bankovní rady ČNB Karina Kubelková: "Nyní už jsou ceny nemovitostí pravděpodobně na svém dně. V následujícím období už čekáme pozvolný nárůst cen. Musíme si ale uvědomit, že brzy začnou růst také reálné mzdy."

Vyčkat, nebo kupovat?

Ani jiní odborníci nevidí příliš velkou šanci na pokles cen nemovitostí. "Současný stav pražského trhu je takový, že ceny po mírném poklesu nacházejí nejspíš novou rovnovážnou úroveň a dále nepadají, či případně jen velmi, velmi mírně. Z hlediska počtu transakcí jsme v RE/MAX na úrovni 98 % oproti roku 2022, takže v podstatě na totožné úrovni," shrnul realitní makléř Štěpán Gjurič ze společnosti RE/MAX Horizont pro TN.cz

Je tedy vhodná doba na koupi nějaké nemovitosti? "Pokud si chci koupit nemovitost, ať už jako investici, nebo na vlastní bydlení, pak si myslím, že vzhledem k nedávnému poklesu cen teď není špatná doba," poradil Gjurič.

Situaci zhodnotil také oblastní ředitel M&M reality Jan Martina. Popsal, že za covidu byly ceny úplně jinde, ale i trh tehdy fungoval jinak. "Tenkrát stačilo vyvěsit inzerát a prodávat dokázal skutečně každý (otázkou je, zda využil kompletního potenciálu získat maximální kupní cenu). V dnešní době, pokud chci prodat a nechci zbytečně tratit na ceně nebo nechci prodejem 'strávit mládí', to není o jednom inzerátu, ale o ucelené prodejní strategii," srovnal.

[chooze:article;value:525626]

​I Martina doporučuje nákup nemovitosti již nyní: "S odkladem či čekáním se totiž mohou pojit další náklady (například platba nájmu namísto již splátky hypotečního úvěru), které, když si hodíme do excelu, zjistíme, že jsou mnohem vyšší než teoretická možnost snížení hypoteční sazby o možné procento za teoretických 6 měsíců."

Průměrnou výši nových hypoték v Česku monitoruje mimo jiné Česká bankovní asociace skrze svůj Hypomonitor. V září byla podle něj průměrná sazba nových hypoték 5,74 %. Podobné číslo uvádí i portál Banky.cz – 5,67 %. Podle jejích údajů se průměrné sazby mezi červencem 2022 a zářím 2023 pohybovaly mezi 5,42 % a 5,86 %. ČNB má data naposledy za srpen, kdy uvádí 5,3 procenta – pro srovnání Hypomonitor zmiňuje k srpnu 5,74 procenta, stejnou hodnotu má i Banky.cz.

Letos v září ceny nemovitostí padaly. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.