Pokud máte jednu z těchto věcí doma, jste boháči a můžete rovnou do důchodu

V Česku se nejčastěji draží mince a bankovky. Občas ale někdo dostane přes 100 tisíc – ⁠například za motorky značky Jawa. Ve světě však lidé za věci, které pořídili v zásadě za pár korun, dostali nakonec v přepočtu i stovky milionů korun, připomněl web Investing.com. Podívejte se na ty nejzajímavější.

Barbie panenka

První Barbie panenky, které byly pro svět hraček revoluční, rodiče dětem pořizovali za v přepočtu 65 korun. Teď by už za ně ale mohli dostat násobně více. Originální panenky se totiž dnes draží za v přepočtu 600 tisíc korun.

Komiks 

První vydání komiksu Action Comics, ve kterém se premiérově objevili superhrdinové, včetně Supermana, stálo ve 30. letech v přepočtu asi dvě koruny. Dnes už za něj ale můžete dostat v přepočtu 72 milionů.

Album The Beatles

Alba legendárních Beatles jsou cenná sama o sobě. Album s názvem The Beatles, známé jako White Album, je ale v tomto ještě výjimečnější. Desky totiž byly číslované. Čím nižší číslo tedy je, tím vyšší je cena. 

[chooze:article;value:490339]

Před pár lety se už ale vydražilo to nejdražší. Bubeník kapely Ringo Starr totiž měl první desku s jedničkou. Ta se vydražila za 790 tisíc dolarů, což je v přepočtu asi 17 500 000 korun. I předměty spojené s kapelou, které nikdo z členů nevlastnil, ale mají velkou cenu. Miliony korun se dají získat i například za papíry, na které si členové kapely zapisovali texty.

Baseballová kartička

Spousta lidí si potrpí na baseballové kartičky. Asi nejslavnější z nich je ta s legendárním hráčem Honusem Wagnerem. Jednu z nich majitel prodal za v přepočtu asi 150 milionů korun.

Džíny

Oblíbené kalhoty se v Česku nosí už desítky let. Džíny jsou ale o dost starší a společnost Levi’s je vyrábí už od 19. století. A právě džíny z tohoto období se vykupují za obrovské ceny. Majitelé za ně dostali přes milion korun. Pokud tedy máte doma staré džíny, za 100 let na nich možná dost vyděláte.

Kartičky s Pikačuem

Speciálních kartiček s Pikačuem vzniklo v 90. letech jen pár desítek. V soutěži je vyhrálo jen pár šťastlivců. Ačkoli ji tedy v zásadě dostali zadarmo, dnes má cenu v přepočtu vyšší než milion korun.

Zlatá kostka od Lega

Zadarmo dostali někteří lidé i zlatou kostku od Lega. Tu společnost rozdává výjimečným zaměstnancům, kteří se zasloužili o rozvoj společnosti. Cena zlata je v přepočtu asi 5 000 korun, jedna z kostek se ale vydražila za asi 450 tisíc korun.

[chooze:gallery;value:30414]

​Figurína Darth Vadera

V roce 1978 si figurínu záporáka z Hvězdných válek mohl kdokoli koupit za v přepočtu něco přes stovku korun. Pokud je na ní meč vysunovací, značí to, že za ni pravděpodobně dostanete hodně peněz. Jeden takový Darth Vader se vydražil za v přepočtu více než milion korun.

Velký Gatsby

První vydání Velkého Gatsbyho si kdysi lidé mohli koupit jen v přepočtu za pár desítek korun. Dnes má ale o hodně vyšší cenu. Jednu z těchto knih, kterou se podařilo zachovat ve stejném stavu jako ve 20. letech minulého století, prodali za v přepočtu asi 9 000 000 korun.

Originální boty Air Jordan

Nové boty Air Jordan dnes koupíte za několik tisíc. Ty originální z 80. let dnes ale stojí o hodně více. Lidé jsou za ně ochotní dát i v přepočtu více než 12 milionů korun.

Arkáda Simpsonovi 

Arkádový automat, na kterém můžete hrát za čtyři členy rodiny Simpsonových a snažit se zachránit Maggie, vyrobila v 90. letech společnost Konami. Prodávala jej v přepočtu za 6 000 korun, dnes se ale dá prodat za asi 100 tisíc korun.

Ferrari

Ferrari je samozřejmě drahé i nové. Model 1963 Ferrari 250 GTO je ale i na tuto automobilku výjimečný. Její zakladatel totiž v 60. letech osobně schvaloval každého kupce a tento model je považován za nejlepší sporťák všech dob. Dnes má cenu v přepočtu asi jedné a půl miliardy korun.

[chooze:article;value:488683]

Komiks se Spidermanem

Američané si kdysi kupovali 15. vydání časopisu Amazing Fantasy za pár centů. První vydání, v němž se objevil Peter Parker, který ve své masce zachraňuje občany New Yorku, má nyní cenu asi 23 milionů korun.

Playboy

Na titulní stránce časopisu Playboy se objevilo velké množství žen. Nejslavnější vydání je ale hned to první z roku 1953, na kterém se objevila Marilyn Monroe. Dnes se proto originální výtisky prodávají až za 14 milionů korun v přepočtu.

My Little Pony s vlasy Lociky

Malého poníka z oblíbené pohádky měla doma spousta dětí. Pokud se ale jednalo o limitovanou edici, která má dlouhé vlasy pohádkové Lociky, mohou si na ní dnes dost vydělat. Dnes se totiž prodává za v přepočtu 40 tisíc korun. 

Harry Potter

První vydání knih o Harrym Potterovi se dnes prodávají za hodně peněz. Například první knihy z roku 1997 jsou dnes mezi sběrateli považovány za svatý grál. Boxy, ve kterých jsou první vydání všech sedmi knížek, se prodávají za v přepočtu asi milion korun. Vydání Kamene mudrců s chybami, které vznikly při tisku, se navíc prodalo ještě o asi 200 tisíc korun dráž.

[chooze:article;value:488241]

Super Mario

Super Mario Bros je jedna z nejoblíbenějších her v historii. Nintendo v roce 1985 vydalo jen pár testovacích kusů. Na aukci se jeden z nich prodal v přepočtu za tři miliony korun.

Boty z trilogie Návrat do budoucnosti

Nike vydal v roce 2011 boty, které fanoušci znají z legendární trilogie Návrat do budoucnosti. Přesné repliky stály přes 200 tisíc korun. Nyní se už ale limitovaná edice dá koupit asi za milion.

Plakát

Dracula z roku 1931 je jedním z nejslavnějších filmů všech dob. Originální plakát, který jej ve 30. letech propagoval, má nyní vysokou cenu. V aukci za něj majitel dostal v přepočtu více než 10 milionů korun.

Les Paul kytara

V roce 1959 se kytara Les Paul prodávala za v přepočtu asi 6 000 korun. Dnes je cena originálů z tohoto roku neporovnatelná. Nejdražší se vydražila za asi 45 milionů korun.

Tamagoči 

Oblíbené tamagoči mělo před asi 20 lety skoro každé dítě. První vydání z roku 1996 mají teď však vysokou cenu. V aukcích za ně lidé dostávají v přepočtu asi 50 tisíc korun.

Rubikovy kostky

Pokud jste si v Maďarsku koupili kdysi první Rubikovy kostky, dnes si za ně něco málo vyděláte. Dnes se totiž tyto kusy prodávají za dva až tři tisíce korun.

Pogy

Pogy, které byly hitem v 90. letech, dnes také mají vyšší cenu než kdysi. Na velké sbírce se dá vydělat aspoň pár stovek. Milionáři se z vás tedy nestanou, ale aspoň se jich zbavíte.

Sbírali jste podpisy slavných lidí? Můžete za ně dostat pořádný balík:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.