Pokud se vydáváte na turistiku do hor, nepodceňte nástrahy, které tam na vás můžou čekat

Během letních měsíců navštíví hory každoročně davy turistů. Řada z nás se vydává obdivovat krásy českých i zahraničních pohoří, která mají i během léta co nabídnout, vždy je ale zapotřebí myslet na bezpečí své i svých blízkých.

Mezi tradičně oblíbené činnosti patří horská turistika. Horské turistické stezky bývají v létě až přeplněné a mnohdy na první pohled rozeznáte zkušeného turistu od svátečního. Stačí se podívat na jejich vybavení. Často potkáte i ve vysokých nadmořských výškách jedince, kteří zapomněli, že na vrcholcích hor pláže nebývají, a vydali se v pantoflích, tílku a kabelkou přes rameno. Této chybě se vyhněte a vždycky se na výlet do hor důkladně připravte.

Pravidlem číslo jedna je nepodcenit výbavu. Počasí v horách se rychle mění a úmorné vedro v údolí neznamená stejné podmínky i na vrcholu. Vždycky dbejte na kvalitní pevnou obuv, která zmírní nebezpečí uklouznutí a pádu ze strmého úbočí. Oblečení volte lehké, prodyšné, z funkčních materiálů, ale nezapomeňte ani na nepromokavé a teplejší kousky pro případ náhlého deště a prudkého ochlazení. Sluníčko na horách pálí intenzivněji a bez pokrývky hlavy si snadno způsobíte úžeh. Stejně tak by ve vaší výbavě neměl chybět opalovací krém s dostatečným faktorem.

Vyhněte se chybám na ferratách

Ferraty jsou stále populárnější. Velmi oblíbené jsou alpské ferraty, ale užít si je můžete už i u nás. Nikdy nepřeceňujte své síly a volte přiměřenou obtížnost. Počítejte s časovou rezervou, abyste se stihli vrátit do tmy i v případě, že budete muset víc odpočívat nebo jít pomaleji. Správné vybavení, jako je helma, kvalitní boty a jištění, je nezbytné.

Na ferratách se bohužel stávají i smrtelné úrazy (vzpomeňme jen na alpskou ferratu Drachenwand, která vzala život šestiletému chlapečkovi a pětadvacetileté Radce z Česka), nejčastěji na nezajištěných pasážích nebo v situacích, kdy lezec jištění nepoužil nebo použil špatně. Při pádech hrozí polámané končetiny, úrazy hlavy, páteře nebo vykloubená ramena.

Záchranáři také často vyrážejí ke krizovým situacím, kdy je třeba zachránit vyčerpaného lezce, který už sám nemůže dál.

Na kole v horách dodržujte pravidla

Cyklovýlety v horách si užije jak rekreační cyklista, tak milovník přírodních trailů. Kromě krásných výhledů vám ale mohou přinést nepříjemné zranění. I na kole myslete na rychle se měnící počasí a buďte připravení na déšť či bouřku. Nejezděte mimo značené stezky, nebo dokonce po zakázaných cestách. Předvídejte, nikdy nevíte, kdo proti vám vyběhne. Jezděte tak, abyste dokázali sešup z kopce bezpečně zastavit. Pozor dávejte na kluzké povrchy. Po horách jezděte vždy s přilbou, pád z kopce může přivodit vážný úraz hlavy.

V Tatrách jsou Češi jako doma

Tatry pořád považujeme tak trochu za své a na Čecha tu narazíte na každém kroku. U slovenské horské služby ale nemáme zrovna nejlepší pověst. Často musí vyrážet na pomoc Čechům, kteří podcenili terén, vybavení i počasí a ztratili se, spadli nebo uvízli na skalním srázu. Hrozí i zvýšené nebezpečí zásahu bleskem. Podle slovenské horské služby jsou Češi na třetím místě v počtu zraněných v Tatrách.

Do hor potřebujete cestovní pojištění

Kromě správné výbavy nezapomeňte na cestovní pojištění. Zranění způsobená pádem v horách si často vyžádají nákladnější lékařské ošetření a jeho platba v zahraničí by vám mohla řádně provětrat peněženku. Mluvíme totiž o nákladech ve výši několika desítek až stovek tisíc! A ani převoz zpět do ČR není nejlevnější.

Při sjednání cestovního pojištění myslete i na zásah horské služby. Zraněného je často nutné dostat z nepřístupného terénu a záchranná akce s vrtulníkem, pátrací technikou a větším počtem záchranářů stojí také až několik set tisíc.

Při pobytu v českých horách využijete cestovní pojištění s připojištěním odpovědnosti, pokud nechtěně zraníte jiného turistu, a úrazovým připojištěním. Úrazy na horách často znamenají dlouhodobou léčbu a rehabilitaci, někdy s trvalými následky a s tím souvisí i ztráta výdělku. Finanční odškodnění se pak rozhodně hodí.

Na online srovnávači cestovního pojištění na Ušetřeno.cz si můžete prohlédnout všechny možnosti připojištění a srovnat si nabídku cestovního pojištění. A až si vyberete pro vás nejvhodnější variantu pojištění, můžete si ho rovnou online sjednat z pohodlí domova.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.