Pokud volby prohraji, příště už kandidovat nebudu, připustil Trump

"Ne, to si nemyslím. Myslím, že... to bude konec. Tak to vůbec nevidím," odpověděl Trump na otázku novinářky Sharyl Attkissonové, zda si umí představit, že by v případě prohraných voleb znovu za čtyři roky kandidoval. Dodal, že však věří ve svůj letošní úspěch, informovala agentura AP.

Tento výrok byl pozoruhodný jednak proto, že Trump zřejmě vyloučil čtvrtou kandidaturu do Bílého domu, jednak kvůli tomu, že jen zřídka připouští možnost, že by mohl volby legitimně prohrát, uvedla AP.

[chooze:article;value:574513]

​Pokud by letošní listopadové volby vyhrál, v roce 2028 už kandidovat nemůže, neboť podle amerických zákonů smí prezident sloužit maximálně dvě funkční období.

V opačném případě by kandidovat mohl, ale bude mu v té době 82 let, o rok více, než je současnému prezidentovi Joeu Bidenovi.

Trumpovo přiznání možné prohry může souviset s tím, jak se zlepšily vyhlídky Demokratické strany od chvíle, kdy se její oficiální kandidátkou stala po Bidenově odstoupení Kamala Harrisová, podotkla BBC.

Harrisové se v srpnu podařilo na kampaň vybrat 190 milionů dolarů (zhruba 4,25 miliardy Kč) oproti Trumpovým 130 milionům. Podle posledního průzkumu televize CBS, zveřejněného v neděli, vede Harrisová v poměru 52 ku 48 procentům, také v klíčových státech si polepšila na 51 procent, když minulý měsíc to bylo 50 na 50.

[chooze:article;value:573656]

​Navíc 48 procent všech registrovaných voličů ji vnímá pozitivně ve srovnání s 32 procenty v červenci, což je podle BBC největší skok od doby, kdy po útocích z 11. září 2001 vzrostla obliba tehdejší prezidenta George W. Bushe.

Většina průzkumů však ukazuje, že Trump má u voličů jasně navrch v některých klíčových tématech voleb, jako jsou ekonomika, životní náklady a imigrace.

Trump pokračuje v předvolební kampani. Druhý pokus o atentát ho nerozhodil (9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.