Pokuta Gretu nezastavila. Jen pár hodin po soudu se opět ocitla v rukou policie

Jen pár hodin poté, co stanula před soudem, se dvacetiletá Greta Thunbergová dostala do dalšího průšvihu. Podle agentury Reuters ji policie zadržela během protestu ve švédském městě Malmö. Stejně jako minulý měsíc se aktivistka pokoušela o zablokování ropných tankerů v tamním přístavu, píše švédský deník Sydsvenskan. Policie ale ji i další protestující z místa odvlekla.

Podobný závěr měla i protestní akce konaná 19. července, kdy Thunbergovou a další aktivisty zadržela policie poté, co v ropném terminálu přístavu zastavili na šest dní dopravu. Kvůli neuposlechnutí příkazu policie tak skončila před soudem.

[chooze:article;value:514704]

​​Ten mladé aktivistce v pondělí uložil pokutu ve výši 1 498 švédských korun, tedy asi 3 133 korun českých. Thunbergová ale veškerá obvinění odmítá. U soudu se hájila tím, že jednala z nutnosti kvůli klimatické krizi.

"Nacházíme se v mimořádné situaci, která ohrožuje životy, zdraví a majetek. Nespočet lidí a komunit je ohroženo jak v krátkodobém, tak v dlouhodobém horizontu," řekla. Její činy jsou tak podle ní ospravedlnitelné.

Aktivistka Greta u soudu. Při boji za klima není nutné dodržovat zákon, řekla:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.