Poláci chtějí zakázat prodej alkoholu na benzínkách. V Česku se zrodil podobný nápad

Návrh na konec alkoholu u benzínových pump oznámila polská ministryně zdravotnictví Izabela Leszczynová v rozhovoru pro Radio Zet. "Přesvědčím o tom své kolegy ve vládě, protože léčba lidí, kteří zneužívají alkohol, dopadá na všechny daňové poplatníky," uvedla Leszczynová.

Jak informoval portál Polsat, návrh má podporu u ministryně pro rodinu, práci a sociální politiku Agnieszku Dziemianowiczovou-Bąkovou. "Veškeré postupy zaměřené na zlepšení zdraví Poláků a omezení prodeje alkoholu jsou podle mého názoru ke zvážení a v tomto případě má ministryně Leszczynová moji plnou podporu," prohlásila Dziemianowiczová-Bąková.

Nápad se líbí i dalším politikům, například levicové poslankyni Anitě Kucharské-Dziedzicové či bývalému premiérovi Mateuszovi Morawieckému z PiS. Ti upozorňují na to, že není vhodné prodávat alkohol na čerpacích stanicích, což může řidiče ponoukat k jeho okamžité konzumaci.

[chooze:article;value:550894]

Zákaz prodeje v Česku

Podobný nápad se objevil i před šesti lety v České republice na ministerstvu zdravotnictví, tehdy pod vedením ministra Adama Vojtěcha (tehdy za ANO), jak informoval portál Novinky.cz. Nakonec se ale neuchytil.

Pokud by se ale podobný návrh objevil znovu, podle předsedy Unie nezávislých petrolejářů, která zastupuje nezávislé provozovatele čerpacích stanic, Ivana Indráčka nedává příliš smysl.

"Česko je obecně v prodeji tabáku i alkoholu velmi liberální. Umožnuje prodej každému, kdo na to má živnost. Nevidím důvod, proč by se to mělo zrovna z čerpacích stanic stahovat. Život není o tom, že přijede řidič, koupí si flašku rumu, vyžahne ji a pokračuje v jízdě dál. Čerpací stanice jsou navíc poslední záchranou v případech, kdy člověk potřebuje dárek, a dost často je tímto dárkem lahev vína či podobně. Podobný zákaz by určitě dopad měl," řekl Indráček pro TN.cz.

Ještě horší než zákaz prodeje alkoholu by podle něj byl zákaz prodeje cigaret. "To by provozovatele velmi zasáhlo. Prodej cigaret dělá u mnohých čerpaček polovinu obratu i více. Dříve to tak nebývalo, ale pak se sjednotila cena cigaret, stejnou krabičku koupíte všude za stejný peníz, a skončily trafiky, navíc čerpačky jsou hodně po ruce," uvedl.

[chooze:poll;value:039bc1087fb57f3a163f2642a1be8fdb775c1454]

V Česku přibývá dětí, které končí v péči lékařů kvůli otravám po užití léků, alkoholu a drog. Podívejte se na reportáž TV Nova ze začátku dubna:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.