Poláci mají s Ukrajinou tajný plán, tvrdí Medveděv a směje se sporu o obilí

"Je těžké najít horší urážku pro takové rusofoby, jakými jsou Poláci," napsal bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv na sociální síti Telegram v reakci na prohlášení ukrajinské hlavy státu Volodymyra Zelenského. Ten v reakci na spor s Polskem, které nechce dovážet ukrajinské obilí, uvedl, že Varšava už připravuje jeviště pro moskevského herce. A měl tím na mysli, že by odklon Polska, jinak tradičního spojence Kyjeva, Ukrajinu velmi oslabil v její válce s Ruskem. Informaci přinesl web Polsat News.

[chooze:article;value:522007]

​Medveděv má evidentně z hádek Ukrajiny a jednoho z jejích největších spojenců radost. Zákaz dovozu pšenice, kukuřice, řepky a slunečnice z Ukrajiny vyhlášený Evropskou unií platil v Polsku a v některých dalších východoevropských zemích nejprve do letošního 5. června. Poté byl prodloužen do 15. září. Varšava se ale rozhodla, že bude se zákazem pokračovat, i když za ním už Brusel nestojí.

Polský ministr pro evropské záležitosti Szymon Szynkowski vel Sęk v souvislosti s tím podle deníku Ukrainska Pravda ve středu naznačil, že pokud by se spor o obilí dál stupňoval, Poláci by mohli ztratit chuť Ukrajinu nadále podporovat. Jako důkaz změny postoje Polska k Ukrajině byly dávány i slova premiéra Mateusze Morawieckého, že Polsko už Ukrajině nebude dávat zbraně. Podle Medveděva jde ale jen o tanečky, zatímco se Varšava připravuje na anexi části ukrajinského území. A naznačovat to mají i slova polského premiéra, že Polsko potřebuje moderní zbraně pro sebe.

"To znamená, že počkají, až se Ukrajinci zničí sami. Polsko ví, co udělat s cizím územím," zopakoval Medveděv obvyklou ruskou mantru, že Polsko si podporou Ukrajiny ve válce s Ruskem připravuje půdu pro to, aby zabralo část území svého východního souseda.

"S takovými spojenci není třeba nepřátel. Škoda jen obyvatel těchto zemí - miliony občanů prostě zmizí," předpovídá Medveděv.

Duda jednal se Zelenským

Polský prezident Andrzej Duda se sešel tento týden s Volodymyrem Zelenským v USA, kam oba vycestovali hlavně na schůzi Valného shromáždění OSN. A jednaní pravděpodobně pomohla k uklidnění situace. "Spory kvůli obilí by neměly narušit polsko-ukrajinské vztahy," uvedl Duda podle listu Kyiv Independent

V Polsku se v 15. října uskuteční parlamentní volby. A někteří analytici dávají některé silácké výroky politiků do souvislosti s vyhrocenou předvolební kampaní. V tamní ekonomice hraje zemědělství významnou roli. A právě dovoz levného ukrajinského obilí by mohl polské farmáře existenčně ohrozit.  

Vztahy Polska a Ukrajiny jsou napjaté. Zelenskyj zkritizoval míru solidarity (21/9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.