Poláci posilují ochranu hranic, obávají se zvýšené imigrace a wagnerovců

Polsko se opevňuje proti nebezpečí, které mu prý hrozí z Běloruska. Ostnaté dráty, betonové sloupy a více pohraničníků má našeho severního souseda lépe chránit před přílivem nelegálních migrantů, které jako zbraň používá běloruský prezident Lukašenko. Umožňuje prý vstup na svoje území lidem z krizových regionů na Blízkém východě nebo v Africe a posílá je pak k hranicím zemí EU, tedy i Polska.

"Vzhledem k napjaté situaci na hranicích s Běloruskem jsem se rozhodl posílit naše síly o 500 policistů z pořádkových a protiteroristických jednotek. Připojí se k 5 000 policistů a 2 000 vojáků, kteří už bezpečnost polské hranice střeží," shrnul polský ministr vnitra Mariusz Kamiński.

Na běloruské straně se navíc rozrůstá základna, kterou obsadily zbytky žoldnéřů Wagnerovy skupiny. Ta v zemi nalezla azyl po neúspěšném tažení na Moskvu i se svým velitelem Jevgenijem Prigožinem. Obavy z wagnerovců má i sousední Litva. "Ta skupina nebo ti masoví vrazi, jak já je nazývám, se mohou v Bělorusku objevit každou chvíli a nikdo neví, kdy se otočí proti nám. Potřebujeme posílit východní křídlo NATO," řekl litevský prezident Gitanas Nauseda.

[chooze:article;value:511551]

​Poprvé od vzpoury wagnerovců se o incidentu v pondělí zmínil i ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Právě jeho výměnu vzbouřenci požadovali. "Snaha o destabilizaci selhala především proto, že příslušníci ozbrojených sil projevili věrnost své přísaze a vojenské povinnosti. Provokace neměla na činnost vojsk žádný vliv," uvedl Šojgu.

Boje na frontě dál pokračují. Ukrajinci prý za uplynulý týden osvobodili kolem 37 kilometrů čtverečních okupovaného území. Přiznávají ale, že na některých místech se daří postupovat i Rusům. "Na východě pokračují jak útočné, tak obranné operace. Postupujeme u Bachmutu, zatímco nepřítel pokračuje v útocích u Lymanu, Avdijivky a Marjinky. Nepřítel se snaží vytlačit naše vojska z jejich pozic, ale naráží na silný odpor," sdělila náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

Rusové se podle spekulací ukrajinských médií musejí vypořádat i s další nepříjemností. Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov má být údajně vážně nemocen kvůli zhoršujícím se problémům s játry a ledvinami.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.