Poláci poslali Rusku jasný vzkaz: Jsme připraveni na jaderné zbraně

Polský prezident Andrzej Duda ukázal, že Polsko se nenechá Ruskem zastrašovat. Během schůzek s americkým prezidentem Joem Bidenem a exprezidentem Donaldem Trumpem se snažil upevnit polskou spolupráci s USA. Dokonce se dotkli i otázky jaderných zbraní.

Polsko je na ně podle tamního prezidenta připravené. "Pokud se naši spojenci rozhodnou rozmístit jaderné zbraně v rámci posílení bezpečnosti východního křídla NATO i na našem území, jsme na to připraveni," vzkázal prezident v rozhovoru s polským deníkem Fakt.

[chooze:article;value:550430]

Rusko by mělo pochopit, že Polsko je teď klíčovým hráčem. "Věřím, že když se budeme chovat zodpovědně jako doposud, k válce nikdy nedojde, protože vždy budeme dostatečně silní, aby se na nás báli zaútočit. O tom je odstrašování," podotkl Duda.

Poukázal i na historické souvislosti. "Spojené státy a Západ tak zabránily vyostření situace během studené války. Nevyhrotila se, protože Západ byl plný raket a sovětské Rusko jich mělo také dost a nikdo se neodvážil na nikoho zaútočit," dodal prezident.

[chooze:article;value:548688]

Právě vztah s USA je pro Polsko klíčový. "Dnešní Rusko, ve kterém se oživily imperiální ambice, musí vidět, že Západ včetně nás je silný a že se naše území hemží střelami a hlavicemi nejmodernějších tanků. Jsme schopní se ubránit jakémukoli útoku a způsobit nepříteli velké ztráty," pronesl Duda. Podle The Guardian se prezident dlouhodobě snaží upevňovat vztahy se Spojenými státy.

Ruský prezident Vladimir Putin o útoku na Česko a Polsko: Jen tahají ze svých lidí peníze (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.