Poláci prý ukázali, o co jim doopravdy jde. Rusko reaguje na zákaz dovozu obilí

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová se rozhodla využít zákaz dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny, který zavedlo Polsko, ve prospěch ruské propagandy. Rozhodnutí Polska nelítostně okomentovala na sociální síti Telegram.

"Polsko bude mluvit s Ukrajinou jen tak dlouho, dokud to bude potřeba," myslí si Zacharovová. "Až bude hranice smazána, zbytky Ukrajiny pohltí Varšava," dodala.

Poté se podle Zacharovové nebude s tamními obyvateli už nikdo bavit. Takové řešení je podle ní jasnou ukázkou toho, jak se Západ zajímá o ty, kteří mají hlad a potřebují jídlo. Polsko je přitom jedním z největších podporovatelů Ukrajiny. Země napadenému státu dodala tanky a další vojenskou techniku, společně se Slováky byla první, kdo Ukrajině poskytl stíhačky. Polsko také přijalo největší počet ukrajinských uprchlíků.

[chooze:article;value:500229]

​K zákazu dovozu obilovin z Ukrajiny se uchýlilo kromě Polska už i Maďarsko a Slovensko. Z Ukrajiny tak tyto země nedováží kromě obilí ani chmel nebo například cukr. Výjimkou není ale ani víno nebo med a další včelí produkty.

Zákaz dovozu odůvodňují tamní poslanci převážně tím, že se snaží bránit zemědělství před krizí, píše deník Polsat News. Polský předseda vlády Mateusz Morawiecki zdůraznil, že zavede různá opatření, která zemědělcům poskytnou konkrétní pomoc. V obilí z Ukrajiny jsou prý zakázané pesticidy.

Web Polsat News v úterý uvedl, že se Polsko s Ukrajinou dohodly na transitu obilí. To budou převážet speciální doprovázené konvoje, které bude Polsko kontrolovat. 

Česká republika podobné kroky jako Varšava zatím nezvažuje. Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) je zákaz dovozu v rozporu s pravidly Evropské unie. Každá zásilka obilí do ČR je prý velmi podrobně kontrolována a testována na přítomnost mykotoxinů nebo reziduí pesticidů. 

Rusko podle Prigožina konečně dobylo Bachmut. Ukrajinský prezident tvrzení popírá:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.