Poláci řekli dost! Na EU se v otázce Ukrajiny už ohlížet nebudou

"Doufám, že přijmeme usnesení, které dá polským farmářům naprosto jasně najevo, že embargo na ukrajinské obilí prodloužíme bez ohledu na rozhodnutí Evropské komise," uvedl předseda polské vlády Mateusz Morawiecki podle webu Dziennik Gazeta Prawna. Tedy s dovětkem, že Polsko nemůže souhlasit s tím, aby byl domácí trh v zemi narušován nekontrolovatelným dovozem uvedené zemědělské komodity.

[chooze:article;value:515286]

​Web cenyrolnicze.pl připomíná, že v roce 2022 polská vláda včele s vládnoucí stanou Právo a spravedlnost pro ochranu svých zemědělců neudělala nic. A současné aktivity dává do souvislosti s parlamentními volbami. Ty se u našich severních sousedů uskuteční už 15. října.

Letos ale Polsko není jedinou zemí, která se nakonec ve spolupráci s Bruselem k ochraně domácích zemědělců odhodlala. Zákaz dovozu pšenice, kukuřice, řepky a slunečnice z Ukrajiny platí i v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku. Oficiálně ho zavedla Evropská komise na začátku května letošního roku. Nejprve zákaz platil do 5. června a poté byl prodloužen do 15. září.

O embargu budou jednat v úterý večer europoslanci a ještě předtím se kvůli společnému postupu sejdou diplomaté ze zmíněných zemí východní části Evropské unie.

Žně se v Česku chýlí ke konci. Sklizeno je 85 procent obilí (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.