Poláci řeší energetickou krizi po svém. Uhlí si kutají za domy na zahradách

Polský taxikář Grzegorz říká, že poptávka po jeho službách je tak vysoká, že mu telefon nepřestává zvonit. Lidé ale nemají zájem o svezení. Taxikaření totiž už pověsil na hřebík a nyní se věnuje mnohem lukrativnější práci. V dobách, kdy Polsko zápasí s energetickou krizí, se pustil do nelegální těžby uhlí. Jeho příběh zveřejnila agentura Bloomberg.

Okolo dolnoslezského města Walbrzych, kde Grzegorz bydlí, leží uhlí jen metr pod povrchem polí, v rekreačních oblastech, a dokonce i na zahradách. Čtyřčlenný tým dokáže vydolovat tunu černého zlata za hodinu. Za půl dne práce si každý vydělá i tisíc zlotých (zhruba 5 200 korun), což je zhruba 60 % toho, co si člověk průměrně vydělá za týden.

"Moje žena je proti a bojí se o mě, ale jako taxikář bych si takové peníze nevydělal," popisoval novinářům Grzegorz, zatímco doloval důležitou surovinu k vytápění na okraji obytné čtvrti.

[chooze:article;value:474759]

​Nejšpinavější palivo na světě zažívá velký návrat, protože Rusko kvůli válce na Ukrajině zadržuje dodávky plynu potřebného k výrobě elektřiny. Pro Polsko je celá záležitost o to horší, že značná část domácností stále zůstává závislá na vytápění uhlím, jehož je ale aktuálně nedostatek. Vláda se snaží problém řešit. Zatím se jí to ale příliš nedaří.

Sankce Evropské unie vůči Rusku dovoz uhlí do Polska zastavily. V 38milionové zemi však topí uhlím 37 procent domácností, což představuje 77 procent ze všech domácností v EU, které k vytápění uhlí využívají.

Jak se zásoby uhlí ztenčují a teploty klesají, obavy lidí narůstají. Krátce po začátku války v některých uhelných skladech surovina došla, čímž se dál rojily pochybnosti o slovech prezidenta Andrzeje Dudy, že Polsko má dostatek uhlí na 200 let.

Lidé vzali osud do vlastních rukou a jednají na vlastní pěst. Někteří začali spalovat odpadky, což zhoršuje kvalitu ovzduší v zemi. Obyvatelé Walbrzychu začali dojíždět pro uhlí do Česka nebo vzali lopaty a kopou. Starosta Roman Szelemej obvinil vládu z vytvoření národní závislosti na palivu. "Tato krize ukazuje, že to byla chyba," prohlásil.

[chooze:article;value:473459]

Těžařská oblast s vysokou nezaměstnaností​

Oblast Walbrzychu s přibližně 100 tisíci obyvateli spoléhala na těžbu uhlí dvě století před uzavřením posledního oficiálního dolu v roce 2000. Tisíce horníků tehdy přišly o práci. Nezaměstnanost v okolních městech a vesnicích dosahuje 12 %, což je asi třikrát více než ve městě samotném, takže příležitost vydělat si peníze může být lákavá pro ty, kteří mají s těžbou zkušenosti z dřívějška.

Tzv. "šachty chudoby" se nyní objevují různě v lesích, na polích i v křovinách. Na okraji města je jimi také poset shluk malých soukromých zahrádek. Město mezitím vysílá hlídky na místa, o nichž ví, že jsou mezi těžaři oblíbená.

Grzegorz, který odmítl uvést své příjmení a věk kvůli své účasti na nezákonném obchodu, tvrdí, že využívá příležitosti vydělat si, ale také pomáhá vyřešit nejzávažnější energetickou krizi v Polsku za poslední desetiletí. "Budeme tu kopat, dokud budeme schopni těžit uhlí," pronesl o díře, na které zrovna pracoval. "A pak vykopeme novou jámu," dodal.

Policie podle místních, se kterými mluvili novináři z portálu Money.pl, denně provede asi 30 kontrol chudých šachet. Málokdy ale někoho přistihne při činu. Když hlídka dorazí, po kopáčích většinou zbyde už jen díra v zemi. V září se podařilo zadržet 11 lidí, dalších šest o měsíc později. Všem provinilcům hrozí vysoké pokuty, a dokonce i vězení.

Poláci ve velkém skupují uhlí v Česku, jak jsme vás informovali už v září:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.