Poláci se bojí útoku z Běloruska. Podcenili jsme wagnerovce, přiznali

Morawiecki se ve čtvrtek sešel s litevským prezidentem Gitanasem Nausedem v Suvalském průsmyku, území na hranicích mezi Polskem, Litvou, Běloruskem a ruskou Kaliningradskou oblastí. Jednáním reagovali na incident z úterý, kdy dva běloruské vrtulníky narušily polský vzdušný prostor.

Informovala o tom stanice Polsat News. "Hranice Polska a Litvy jsou hranicemi svobodného světa, které zadržují nápor despotismu z Východu. Na našich hranicích dochází k různým hybridním útokům," prohlásil Morawiecki.

[chooze:article;value:515725]

Rusko s Běloruskem se podle něj budou snažit napětí mezi nimi a Západem, které je kvůli invazi na Ukrajinu na nejvyšší úrovni od studené války, dál eskalovat. "Počet těchto provokací (jako byly běloruské helikoptéry nad Polskem, pozn. red.) dál poroste. Snaží se o destabilizaci a zasetí chaosu a nejistoty," pokračoval polský premiér.

Na běloruském území se za poslední měsíc shromáždily asi čtyři tisíce žoldáků Wagnerovy skupiny. Podle Morawieckého je Západ nejprve podceňoval, představují ale reálnou hrozbu. 

"Wagnerovci jsou extrémně nebezpečí a jednotky této skupiny jsou přesouvány k východnímu křídlu NATO, aby ho destabilizovaly. Reagujeme ale velmi rozhodně. Hned jsme vytvořili nové bariéry na polsko-běloruské hranici," ubezpečil.

[chooze:article;value:515694]

Litevská vláda dokonce uvažuje o zcela neprodyšném uzavření hranic s Běloruskem. "Museli bychom to ale zkoordinovat s Polskem a Lotyšskem," řekl Naused.

Suvalský průsmyk má klíčovou strategickou polohu a ruští propagandisté o útoku na něj mluvili v posledních dvou letech opakovaně. V červenci několikrát blouznili o tom, že ho wagnerovci mohou ovládnout v řádu hodin.

Podle běloruského prezidenta Lukašenka už je "svrbí paty". "Chtějí táhnout na Varšavu. Držím je ale na uzdě, jak bylo domluveno. Bělorusko je tam nepustí," prohlásil podle agentury TASS před dvěma týdny při schůzce s Putinem.

Putin si brousí zuby na Polsko. Půlku území jste dostali od nás, vzkazuje:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.