Poláci se připravovali na útok Ruska. Teď zveřejnili tajné plány na obranu

"Tuskova vláda byla připravena vzdát se poloviny Polska v případě války. Plán použití ozbrojených sil, který schválil tehdejší šéf ministerstva národní obrany Klich, předpokládal, že nezávislá obrana země by trvala maximálně dva týdny a po sedmi dnech by nepřítel dosáhl pravého břehu Visly," prohlásil ve spotu současný ministr obrany Mariusz Błaszczak.

Strana PiS zveřejnila část dokumentu Plán použití ozbrojených sil Polské republiky Warta - 00101 s podtitulem Nezávislá obranná operace. Hlavní část. 

Podle zveřejněné části jej měli v roce 2011 schválit bývalý ministr obrany Bogdan Klich a tehdejší náčelník generálního štábu Mieczysław Cieniuch.

Část země, kterou chtěl podle Błaszczaka Tusk nechat Rusku:

Generál Cieniuch už na zveřejnění plánu reagoval. "Jde o mimořádnou situaci, protože provozní dokumenty by neměly být zveřejňovány příliš brzy. A těchto deset nebo 11 let je v operačním plánování opravdu krátká doba. Neměly by se takto používat, protože to odporuje podstatě operačního plánování," řekl stanici RMF.

Není podle něj pravda, že Tuskova vláda chtěla půlku Polska Rusku odevzdat. "Dokument je mnohastránkový a tento jeden odstavec měl zjevně potvrdit tezi obsaženou v reklamním spotu. Pokud však mluvíme o celém dokumentu, je v rozporu s touto tezí a je protikladem této teze. Protože jde o jednu z variant a není to celý plán. Navíc i ve spotu je ukázáno, že jde o pátou a poslední etapu," upozornil.

Šlo tak podle něj o jednu možnou variantu obrany země. "Varianty jsou vždy minimálně tři, maximálně jich je sedm," vysvětlil.

[chooze:article;value:519860]

Tato varianta podle něj počítala s tím, že s pomocí Polsku budou spojenci otálet. Po deseti až 14 dnech se ale měli zapojit. "Na těchto deset až 14 dní jsme plánovali použít polskou armádu, což neznamená, že se polská armáda měla bránit jen deset až 14 dní," sdělil.

Pro Polsko je podle něj zveřejnění dokumentu nebezpečné. "Pro lidi, kteří umí číst s porozuměním, je to vodítko. Poznatky z tohoto plánu umožňují pochopit další plány. A to je největší nebezpečí. Neexistují totiž samostatné plány," zdůraznil. To může mít důsledky i v rámci NATO. "Vzájemná důvěra tím trpí," dodal.

Zveřejnění rozzuřilo i generála Waldemara Skrzypczaka. "Zveřejnění takového dokumentu opět podkopává naši důvěru u spojenců. To dokazuje, že jsme schopni všeho, že dokážeme odhalit nejhlubší tajemství Polska a NATO," řekl webu WP Wiadomości.

[chooze:article;value:518416]

"Tento dokument vychází z doktrinálních dokumentů NATO. Jeho zveřejnění je odhalením části filozofie NATO, což znamená, že je to zrada," prohlásil.

Polsko čekají 15. října parlamentní volby. V těch se mimo jiné střetne PiS s opoziční Občanskou platformou. Uskupení se v průzkumech objevují na prvních dvou místech. Právě Tusk, kterého Błaszczak v předvolebním spotu kritizuje, by se tak mohl opět stát předsedou vlády.

Pokud zaútočíte, můžeme použít jaderné zbraně, vzkázal Lukašenko Polsku (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.