Poláci ukázali, jak by vypadala válka Ruska s NATO. Klíčových bude prvních 5 dní

Východní křídlo NATO se skládá z mnohonárodních bojových skupin, letecké brigády, obrněné brigádní skupiny a protiraketových syndromů. Polská stanice Polsat News popsala, jak by vypadala obrana.

Kromě vlastních sil mají Poláci i Litva, Lotyšsko a Estonsko takzvané rámcové státy. Ty jsou spoluzodpovědné za obranu země. Pro Polsko jsou to Spojené státy. Ty mají i největší kontingent spojeneckých vojsk na řece Visle.

V Litvě je rámcovým národem Německo, v Lotyšsku Spojené království a v Estonsku Kanada. Všechny tyto země posílí svou přítomnost v zemi, jakmile se ocitne v nouzi.

[chooze:article;value:547855]

V případě ruské invaze budou nejdůležitější první dny, to půjdou do akce síly rychlé reakce NATO. Během pěti dnů bude na východním křídle nejméně 40 tisíc vojáků. Ti mohou samostatně bojovat asi 30 dnů a maximálně jich bude 300 tisíc. Jejich úkolem je tedy situaci stabilizovat.

Další postup záleží na vývoji situace na bojišti. Zároveň jej Aliance pečlivě tají, aby neztratila moment překvapení.

[chooze:article;value:547594]

O možném ruském napadení Severoatlantické aliance se mluví stále častěji. "Máme dva až tři roky na to, abychom zvýšili své úsilí, vytvořili zásoby munice a zbraní, abychom maximálně zvýšili bezpečnost Evropy, připravili se a zajistili, že k invazi nedojde," řekl například minulý týden stanici CNBC polský prezident Andrzej Duda.

Poláci zároveň nejsou jediní, kdo před ruským útokem varuje. "Nemůžeme vyloučit, že během tří až pěti let otestuje Rusko článek pět a solidaritu NATO," prohlásil v rozhovoru pro deník Jyllands-Posten dánský ministr obrany Troels Lund Poulsen.

Analytici mají jasno. Rusko zaútočí na NATO dříve, než se čekalo (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.