Poláci už vědí, čí raketa zasáhla jejich území. Vyloučili, že byla z Ruska

Okolnosti loňské tragédie v Przewodówě na východě Polska jsou dosud nejasné a většina informací tajná, Poláci ale mají ohledně původu rakety, která zabila dva jejich občany, už jasno. Po měsících složitého vyšetřování dospěli k jednoznačnému závěru, který vylučuje možnost, že by raketa byla vystřelena z ruského území. 

"Stanovisko jsme skutečně zaujali, ale vzhledem k jeho tajné povaze jeho obsah neuvádíme," řekl deníku Rzeczpospolita mluvčí polské prokuratury Lukasz Lapczynski. Podle informací, které se ale deníku podařilo získat, vyšetřovatelé v posudku uvádějí, že šlo o raketu typu S 300 5-W-55 ruské výroby, která ale byla vypálena z ukrajinského systému protivzdušné obrany. 

[chooze:article;value:523032]

​"Tato raketa má dolet 75 až 90 kilometrů. V té době se ruská armáda nacházela v místě, odkud by žádná její raketa k Przewodówu nedoletěla," uvádějí zdroje obeznámené s vyšetřováním. Střela polské území zasáhla 15. listopadu, v den, kdy byla západní Ukrajina pod masivní palbou.

Protiraketové střely ukrajinská armáda pro zvýšení účinnosti měla vypálit po dvojicích. Jedna zasáhla cíl, druhá letěla dál. "V takové situaci by mechanismy rakety měly způsobit její sebedestrukci. To se však nestalo. Proč? To není známo," tvrdí zdroje. 

[chooze:article;value:476422]

​O tom, že by raketa, která připravila o život dva Poláky, mohla být vypálena Ukrajinci, se hovořilo už druhý den po neštěstí. Připustil to jak generální tajemník NATO, tak samotné Polsko. Prezident Andrzej Duda tehdy prohlásil, že vinu přesto nese Rusko a nic podle něj nenasvědčuje tomu, že by Ukrajina úmyslně zaútočila na Polsko (psali jsme o tom v tomto článku). 

Z přístupu Ukrajiny ale polští vyšetřovatelé nejsou příliš nadšení. Ukrajinská strana podle nich nespolupracuje dostatečně. Podle deníku Rzeczpospolita se nepodařilo vytvořit společný vyšetřovatelský tým, který by usnadnil výměnu materiálů mezi prokuraturami obou zemí.

V reakci na incident v Polsku začalo Česko pracovat na svém obranném systému (11/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.